Kniha legend na Altaji. Jakub Šedivý jako první splul velkou trojku postsovětských řek

23. říjen 2019

Po náročných pádlerských expedicích v Nepálu, Kyrgyzstánu, Indii nebo na Borneu se český vodák Jakub „Kajman“ Šedivý vydal s ryze českou sestavou na Altaj – na řeku Baškaus a další toky.

Řeka Baškaus společně s kyrgyzským tokem Sary Jaz a tádžickou Muksu tvoří vodáckou „triple crown“ bývalého Sovětského svazu. Právě to přivedlo Jakuba Šedivého letos na Altaj. „Je to nádherná oblast, ale moc lidí tam na řeky nejezdí,“ popisuje Altaj. Dodává, že viděli hodně zvířat, nad řekami létali orli, a na dva dny se s řekou uzavřeli do kaňonu. „Příroda je tam prostě úžasná,“ shrnuje zkušený český vodák.

Museli jsme se rozjezdit hodně rychle

„Jet v české sestavě je jiné. Máme historky a příběhy, které nás spojují i mimo vodáckou zkušenost. Je to příjemné. Trávíme spolu během expedice 24 hodin denně a večery jsou dlouhé, musíme si sednout,“ říká Jakub Šedivý k tomu, že tentokrát jel s českými kamarády. Jejich večery měli na Altaji tábornickou, trampskou poezii, skupina s sebou ani neměla vařič, spoléhala se jen na táborový oheň. „To je na vícedenním ježdění to nejkrásnější,“ říká Jakub. „Začínali jsme dvěma řekami na rozjetí, ale v jedné z nich bylo hodně napadaných kmenů. Navíc Big Chilly byla 15 kilometrů dlouhá, ale klesala asi o 1000 výškových metrů. Museli jsme se rozjezdit hodně rychle.“

Jakub „Kajman“ Šedivý jako první splul velkou trojku postsovětských řek

Se slovníkem da, nět a pajechali do Knihy legend

Během cestování k řekám se skupina potýkala s velmi odlišnými ruskými odhady cestovních vzdáleností a poznala i neformální „půjčovnu náhradních dílů na auto“. Ruštinu měl tým hodně základní, většinou se vodáci s řidičem a dalšími místními lidmi domlouvali pomocí slov „da“, „nět“ a „pajechali“. Pak byli překvapení, když k jídlu dostali slanou kaši, přiznává Jakub Šedivý. Na Baškausu se zapsali do Knihy legend, která je na místě od 70. let, a to v podobné úloze, jakou mají vrcholové lezecké knihy pro horolezce.

Poslechněte si povídání o altajském vodáckém dobrodružství na řece Baškaus. Jakub Šedivý o něm vypráví v kompletním záznamu cestovatelské a outodoorové Casablanky!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka