Kolik peněz a úspěchu potřebujeme ke štěstí? Bohatství život usnadní, spokojenost přichází jinak

15. říjen 2019

„Mnoho lidí štěstí, úspěch a bohatství nepatřičně spojuje. Myslí si, že když budou bohatí, budou také šťastní. Ale pojmy jsou to podle mě nezávislé,“ říká v Balancu psycholog a psychoterapeut Lukáš Dastlík. Když nedokážeme najít spokojenost sami se sebou, nenajdeme ji ani ve výplatě, ani ve slávě. Být bohatý, šťastný a úspěšný jde, cesta k tomu ale vede jinudy, než si většina myslí. Neustálé zvyšování potěšení z nakupování věcí, zážitků nebo drog nefunguje.

Čtěte také

„Štěstí je pocit, který můžeme zažívat, ať jsme jakkoliv bohatí nebo úspěšní. Spousta lidí si ze začátku myslí, že jen bohatství a úspěch je dovedou ke štěstí, není to pravda.“ Úspěch není spojený s bohatstvím, záleží třeba na oboru, ve kterém pracujeme. Zároveň můžeme úspěch vnímat mnoha způsoby, třeba jako vyrovnaný a klidný život. Takový je s velkým bohatstvím málokdy spojen. Bohatství nejsou jen věci, na které si můžeme sáhnout. Existují i věci duchovní, duševní, osobní rozvoj. Když je zanedbáme, tak se vrátí jako dluh i s úroky.

„Čím více je člověk zralý a vědomý a má blíže k takzvané seberealizaci, tím méně potřebuje bohatství a úspěch k tomu, aby se cítil spokojený.“ Myslíme si, že když si budeme moci koupit nějaký zážitek nebo věc, život bude jednodušší. To rozhodně může být, ale spokojenost nebo štěstí s tím nutně spojené nejsou. Je dobré si pro sebe rozebrat, co pro nás tato slova znamenají, a zjistit, co a proč v životě chceme.

Radost - štěstí - příroda - krajina

„Jde o to, nebýt připoután k bohatství a úspěchu. Nebrat to jako něco, co mi štěstí dodává.“ Peníze a úspěch nebo sláva nám umožní více voleb, žít život více podle vlastních přání. Pomáhá nám to v běžných denních věcech. I bohatý a úspěšný člověk může cítit prázdnotu, pokud nebude jeho konání v souladu se sebou samým, s jeho autentickým já. Bude dělat věci, o kterých si myslí, že by je měl dělat nebo něco dobrého přinesou. Pokud ale nebudou vycházet z něho, ale z vnějšku, nebude to fungovat.

Takové činnosti jsou většinou náročné a nepřináší uspokojení, dřeme se v práci do vyčerpání. Porovnejme to s pocitem naplnění, který přijde, když uděláme něco, v čem opravdu vnímáme smysl. Pokud děláme něco, co nás naplňuje, tak si toho druzí lidé všimnou. Sálá to z nás navenek a obvykle nám to jde snadno, přirozeně. To přitáhne pozornost a i větší ochotu okolí za naši práci platit.

Pusťte si celý záznam pořadu Balanc, ve kterém se dozvíte o vztahu štěstí, peněz a o opravdovém já.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka