Koronavirus, bojkoty, environmentální dopady. Může být olympiáda v čínském Pekingu úspěšná?

4. únor 2022
Tribuna

Dnes oficiálně začíná zimní olympiáda v Pekingu, který se tak stává historicky prvním městem, které pořádalo obě varianty Her. Navzdory tomuto úspěchu čelí pořadatel celé řadě problémů. Mohou zhatit hladký průběh dvoutýdenní sportovní události číslo jedna?

Česká výprava vyslala rekordní počet olympioniků včetně takových osobností, jako jsou Martina Sáblíková či Ester Ledecká. Poprvé v historii českého sportu se klání pod pěti kruhy zúčastní i hokejistky, které si ještě před oficiálním zahajovacím ceremoniálem odbyly svou premiéru výhrou nad domácími Číňankami.

Zahájení zimních olympijských her v Pekingu se konalo na 
Pekingském národním stadionu, známém také jako Ptačí hnízdo

„Jsem zvědavý, jestli získají lepší výsledek než jejich mužští kolegové, což by byla v tuto chvíli docela dobrá sázka. Mužský hokejový tým je v docela hluboké krizi,“ připomíná Vojtěch Jírovec pro české fanoušky tradičně nejzajímavější část Her v podobě hokejového turnaje. Toho se stejně jako na poslední olympiádě v jihokorejském Pchjongčchangu neúčastní hráči ze severoamerické NHL.

Neúčast hokejové elity ale zcela zapadá ve světle jiných problémů, kterým musí Hry v Pekingu čelit. Po loňské letní variantě v Tokiu jde už o druhou olympiádu v době koronavirové pandemie, takže se podobně jako v Japonsku musí obejít bez zahraničních návštěvníků. Přísná bezpečnostní opatření včetně neustálého testování nezabránila tomu, aby se nákaza nedostala mezi olympioniky. V českých řadách zatím nemohou kvůli pozitivním testům zasáhnout do hry všichni skokané. V některých zahraničních týmech nákaza pravděpodobně připraví o možnost získat cennou medaili i některé z největších favoritů.

Vyvěšení vlajky na zahájení zimních olympijských her v Pekingu

Největší kontroverze ale vyvolává pořadatelství přidělené právě čínskému Pekingu. Kromě porušování lidských práv především ujgurské menšiny, jež přimělo řadu zemí k vyhlášení diplomatického bojkotu Her, čelí kritice i pořádání skialpinistických disciplín v oblasti přírodní rezervace, která je zcela bez přírodního sněhu.

„Olympijské kandidatury je třeba vnímat v dobovém kontextu. Pokud se bavíme o Pekingu 2022, tak se pořadatelství přidělilo v roce 2015, pár let po hospodářské krizi,“ vysvětluje Martin Vait, jaké okolnosti přispěly k výběru hlavního čínského města pouhých 14 let po pořádání letní olympiády.

Medaile, bojkoty, umělé zasněžování, protipandemická opatření i problém kybernetické bezpečnosti: to vše patří k zimním hrám v Pekingu. Bude největší svátek zimních sportů patřit k těm nejúspěšnějším, nebo nejkontroverznějším? Poslechněte si Tribunu!

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.