Křičet, headbangovat a děrovat stěny! Grouplove, Toyota Vangelis i SHAED nám potvrzují, že jinak to nejde

17. březen 2021
Topinky

Lockdown a rok od počátku pandemie jsou momentálně velkými tématy i pro indie hudebníky z celého světa, každý z nich na to jde ale jinak. Trio SHAED věnuje výtěžek z prodeje svého nového singlu na provoz tísňové linky, zpěvačka Bülow upozorňuje na vliv karantény na odhalení pravého charakteru našich blízkých, rozjívení Grouplove trvají na očistném mlácení do stěn a australští Crooked Colours si na druhé straně světa vystačí i beze spánku. A jaký deadline na život máte vy?

Grouplove – Deadline
Credits: Hannah Hooper, Christopher Zucconi, Andrew Wessen, Daniel Gleason, Benjamin Homola, James Ryan Ho
Label: Atlantic
Album: This Is This

Rok od vydání svého čtvrtého, rozpačitě přijatého alba Healer, které před pár dny bohužel neproměnilo nominaci na Grammy v kategorii Best Album Package, se kalifornská alt-popová pětice Grouplove překvapivě hlásí s novým albem This Is This (vyšlo 12. března). Na desce, která zdůrazňuje nutnost zůstat i během pandemických lockdownů plně emocionální, se spolu s kapelou producentsky podílel Ricardo Acasuso a renomovaní borci Dave Sitek (TV On The Radio, Yeah Yeah Yeahs) či Malay (Frank Ocean).

„Doufáme, že tohle album dá lidem konečně svolení křičet, headbangovat a děrovat stěny!“ říkají k tomu Grouplove. Soudě dle extatického prvního singlu Deadline by se to mohlo podařit. Doprovodný klip režiséra Isaaca Deitze nás pak bere do vintage světa barevných televizních pruhů a bytových radovánek na pozadí monoskopu. Tedy do míst, kde každý z nás našel v posledním roce jediné skutečné pohodlí.

Joyce Wrice – On One ft. Freddie Gibbs
Credits: Joyce Wrice, Daniel Church, Freddie Gibbs
Label: Joyce Wrice Music
Album: Overgrown

Losangeleská R&B zpěvačka Joyce Wrice vydává 19. března své debutové album Overgrown. Šestadvacetiletá talentovaná hvězdička dlouho odolávala lákání nahrávacích společností a sbírala fanoušky singlovými tracky, až si svoji první desku vydala pod vlastním labelem. Hostují na ní producent Kaytranada či rappeři Westside Gunn nebo Freddie Gibbs – poslední jmenovaný se objevuje v singlu On One, který desku Joyce Wrice uvádí. V něm zní vyloženě letní nálada, podpořená prosluněným klipem.

Toyota Vangelis – Jinak to nejde ft. Miss Petty & litterbin
Credits: David Daniel, Jonáš Klos, Václav Peloušek
Label: self-released
Album: Jinak to nejde single

Pražský hudebník Toyota Vangelis křísí písně z kolektivního zapomnění a nabourává s nimi současnou konformitu. Do nové verze normalizačního hitu Jinak to nejde od tria Zagorová–Hložek–Kotvald si přizval pražskou drag queen Miss Petty a maximalistického slaďouše litterbina. Hyperpopová aranž vytváří místo pro střet generací či politických systémů a naznačuje, že je třeba stále hledat alternativy pro společenské uspořádání.

Crooked Colours – No Sleep
Credits: Brandon Santell, Leon De Baughn, Liam Merrett-Park, Phillip Slabber
Label: Atlantic
Album: No Sleep single

Australské elektronické trio Crooked Colours na Wavu nadšeně sledujeme už od první půlky minulé dekády, kdy nás jejich lehce excentrické tracky nadchly chytlavým mixem prvků hip hopu, synth popu a R&B. Vrstevnatý taneční sound, emotivní vokály, strhující live shows a vysoká quality control jejich skladeb jim postupně přinesly globální úspěch, stvrzený dlouhohrajícími alby Vera (2017) a Langata (2019). Předzvěstí třetí desky, jež by měla vyjít během letoška, je znamenitý nový singl No Sleep, který je nevtíravě melodickou fúzí indie elektroniky, popu a housu.

SHAED – Part Time Psycho ft. Two Feet
Credits: Chelsea Lee, Maxwell Ernst, Spencer Ernst, Zachary William Dess, Josh Fountain
Label: Photo Finish Records
Album: High Dive

O washingtonském indiepopovém triu SHAED jste mohli slyšet především v souvislosti s jejich „najazzlým“ elektronickým hit singlem Trampoline, který si našel místo v komerční reklamě a dočkal se i remixové verze se Zaynem Malikem – bývalým členem boybandu One Direction. Nyní SHAED chystají debutové album High Dive, které vyjde 14. května u Photo Finish Records a kromě singlu Trampoline bude obsahovat i novinku Part Time Psycho.

Ta otevírá téma duševního zdraví pod tíhou náročného pandemického období a SHAED se na ní spojili s americkým zpěvákem a producentem Two Feet; část z prodejů bude navíc věnována na provoz tísňové linky Teen Line. O produkci uvědomělého singlu se postaral Josh Fountain, který spolupracoval třeba s novozélandskou popovou senzací Benee. Nechybí k němu ani retro laděný videoklip režiséra Daniela St. Ourse.

Communions – Cupid
Credits: Martin Rehof, Mads Rehof, Frederik Lind Köppen
Label: TAMBOURHINOCEROS
Album: Pure Fabrication

Dánští Communions, které jsme v rámci festivalu Metronome v roce 2018 pozvali i k vystupování na Radio Wave stagei, patří dlouhodobě k našim nejoblíbenějším kytarovkám. Přestože z původního, přitažlivě syrového zvuku debutových singlů později při vydání dlouhohrajícího debutu trochu slevili, pořád ze zástupu podobných kapel výrazně vyčuhují.

A vypadá to, že za pozornost bude stát i jejich druhá deska, která by měla vyjít už příští měsíc. Album Pure Fabrication teď propagují singlem Cupid, na kterém ukazují svoji romantičtější polohu, a zvukem se tak přibližují třeba raným The Cure.

Bülow – First Place
Credits: Megan Buelow, Christian Michael Dold, David Charles Fischer
Label: Republic
Album: First Place single

V Německu narozená kanadská zpěvačka Bülow byla objevena hledačem talentů na letním táboře, kde ve svých patnácti letech vystupovala. Komerční úspěch potom zaznamenala v roce 2017 s debutovým EPčkem Damaged Vol. 1, na které o rok později navázala druhým dílem. Dnes má jednadvacetiletá zpěvačka na svědomí už čtyři minialba a excelovala i na kanadských Juno Awards, kde z celkových čtyř nominací proměnila tu v kategorii Breakthrough Artist of the Year.

Loni měla být součástí evropské tour internetové celebrity Conana Graye, plány jí ale překazila pandemie, která by mohla být i důvodem, proč jsme se od Bülow stále nedočkali dlouhohrajícího počinu. Čekání nám zpříjemňuje nový singl First Place. „Karanténa vrhla světlo na ty, kteří jsou v mém životě z těch správných důvodů a opravdu se starají. First Place je o někom, kdo se od vás dožaduje pozornosti, ale chybí mu upřímnost,“ říká o novince.

Aiko – Power
Credits: Alena Shirmanova-Kostebelova, Søren Elsborg
Label: self-released
Album: Power single

V Moskvě narozená, mezi Prahou a Londýnem pendlující zpěvačka Aiko už díky svému mezinárodnímu působení stihla vystoupit na evropských festivalech Sziget nebo Waves Vienna. Po vydání debutového alba Expiration Date teď přichází s novým singlem Power, který svým atmosférickým instrumentálem a emotivními vokály připomíná třeba Woodkida. Novinka svým textem upozorňuje na sílu ženství a mladické neporazitelnosti a v pátek (19. 3.) bude doplněna i o vizuální ztvárnění v podobě videoklipu natočeného v historických prostorách Gabriel Loci. Režie a kamery se ujal Honya Tran.

Je producent Malay malej? Má Filipova kapela šanci alespoň na cenu v kategorii Best Album Package? Jezdil Aleš na přelomu milénia ve strašnickým hoodu na kole? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a všechno se dozvíte.

 

autoři: Aleš Stuchlý , Filip Černý , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.