Kytarový chalupářský primitivismus z Vysočiny. S Tomášem Niesnerem nad sólovkou Aurora

28. květen 2021

Hudebníka Tomáše Niesnera můžete znát z dnes již neexistující noiserockové kapely Unna nebo z tria Vlněna. Před dvěma lety se rozhodl začít zpracovávat i svou vlastní sólovou tvorbu. Field recordings, ambient nebo citerové nahrávky nyní doplnila čistě kytarová záře Aurory. Album, které vyšlo u Stoned To Death, vznikalo mezi chalupou na Vysočině a Brnem. Ve Špíně jsme se bavili nejen o Auroře, ale i úskalích sólové tvorby a odklonu od tvrdých kytarových žánrů.

„V začátcích člověk hledá spřízněné lidi a to, že bych si řekl v sedmnácti, že bych chtěl začít s nějakou sólovou tvorbou, to bylo asi nemyslitelné. Člověk nikoho nezná, a tak chce spíš jít do světa a poznávat lidi a nějak to všechno sdílet,“ popisuje v Brně usazený hudebník Tomáš Niesner, proč začal nejdříve s hraním v noiserockové kapele a k sólové tvorbě se propracoval až před dvěma lety. Jeho ambientně dronový debut Silencia vyšel u britského experimentálního labelu ACR. Nyní navázal s Aurorou, něčím úplně odlišným.

Aurora se nese v čistě kytarovém duchu amerického primitivismu, čemuž do jisté míry odpovídal i playlist, který si Tomáš pro Špínu připravil. Jeho cesta k akustické kytaře vedla i přes spolupráci s jeho někdejším kolegou z Unny – Jakubem Šimanským.

Čtěte také

Společně vytvořili v roce 2019 Tance neznámé, nahrávku, která po letech vzkřísila na lokální scéně zájem o americký primitivismus. „Na svoje věci nespěchám, spousta toho vzniká hrozně dlouho a nikam to netlačím,“ vysvětluje Tomáš, proč se mu daří oddělovat tvorbu ve dvou obdobných projektech. V duu se Šimanským vše vzniká organičtěji a víc v modelu kapely.

Ovládnutí určitého typu hraní na akustiku pro něj byla zpočátku náročná výzva, připadal si, jako by držel v ruce úplně jiný nástroj. „V nějakém momentě se to zlomilo a techniku už moc neřeším. Jen přichází nápady a člověk si s nimi hraje,“ shrnuje Tomáš.   

Jak došlo ke spolupráci s labelem ACR? V čem tkví pro Tomáše úskalí sólové tvorby? Posílá rozpracované kytarové písničky na konzultování s poradním kolečkem? Liší se okruh akcí, na kterých hraje s Vlněnou a kde vystupuje s Jakubem Šimanským? A do čeho všeho jsme se ve Špíně ještě zahloubali? Poslechněte si celý rozhovor s Tomášem Niesnerem ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.