Máme velké problémy, ale naši předci se měli nesrovnatelně hůř, říká o recesi ekonom Dominik Stroukal

21. červenec 2022
Finančák

„Kdyby to bylo ještě horší, tak už je to hodně špatný,“ říká jedna z respondentek Iviny ankety. Je podle hosta aktuálního Finančáku, ekonoma Dominika Stroukala, taková skepse na místě? „Lidé vnímají, že problém už tu je, přestože ekonomové recesi ještě nevyhlásili,” upozorňuje.

Recese podle slovníkové definice nastává v okamžiku, kdy se ekonomická aktivita země propadá v období dvou kvartálů. „Ekonomika nafoukne svůj potenciál natolik, že je poptávka větší než nabídka, což tlačí nahoru ceny. A za určitých okolností tento balón praskne,“ přibližuje mechanismus recese Stroukal. Dodává, že za ekonomickou recesí obvykle nestojí pouze jeden faktor, ale jde o mix věcí obsahující všeobecný pokles ekonomické aktivity, pokles HDP a stoupající nezaměstnanost.

Jaké jsou podle odborníka vyhlídky do budoucna? „Pokud bychom se řídili statistikou a nahlédli do minulosti, mohlo by to trvat rok,“ odhaduje. Zmiňuje také fakt, že zhruba třetina českých domácností se s ekonomickou recesí bude vypořádávat velmi těžce. „Jsou to lidé, kteří nemají odložené peníze ani ve výši jednoho platu,“ upozorňuje Stroukal, který přiznává, že není typ člověka, který by poskytoval panské rady – například aby lidé přestali kouřit nebo méně topili.

Čtěte také

Všem, kteří zápasí s rozpočtem, by však rozhodně doporučil návštěvu odborníků. „Na úřadech práce vám přesně řeknou, na jakou pomoc máte nárok. Pomoci vám mohou i neziskovky. Teď je doba, kdy má smysl se s někým poradit, řešení tu je. Často se stydíme, že jsme se do problémů dostali, ale říct si o pomoc není ostuda,“ říká.

Lidem, kteří mají to štěstí a nějakou finanční rezervu mají, pak doporučuje neočekávat od svých investic, že rychle vydělají: „Investice mají v současné době smysl, když je podnikáte s dlouhodobým horizontem.“

Dominik Stroukal zároveň nevidí celkovou situaci zcela černě. „Za každou situací je dobré vidět nějakou konkrétní tvář. A já se dívám do tváře své babičky, která se narodila v roce 1929, kdy byl svět v porovnání s dnešní dobou úplně v troskách. Máme problémy, ale naši předci se měli nesrovnatelně hůř,“ uzavírá ekonom.

Kdo za přehřátou ekonomiku a nastupující recesi vlastně může? A jak se liší od krize v roce 2008? Poslechněte si nový Finančák s Ivou Hadj Moussou, Richardem Vrdlovcem a ekonomem Dominikem Stroukalem.

 

autoři: Iva Hadj Moussa , Richard Vrdlovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.