Mirka Horká, Jakoby, Belka

6. říjen 2012

Mirka Horká má v rámci fashion podzimu 2012 hattrick: byla ve finále Start-Upu na Prague Fashion Weekendu, pro které vytvořila kolekci Negativ. Tu pak představila i na Dreftu a prezentovala se i na Fashion Weeku Designbloku, kde představila rozšířenou diplomovou kolekci Duše na oko. Kromě rozhovoru s Mirkou Horkou přinášíme také reportáž z showroomu Belka a seznámení s bio kolekcí Kristýny Javůrkové aka Jakoby.

Mirka Horká se realizuje v pánské módě. Nebojí se zářivých barev a květinových vzorů a doufá, že muži se jich přestanou bát také. V kavárně na Designbloku jsem se jí ptala na kolekce Negativ a Duše na oko a na to, jak se jí po úspěšném ukončení zlínské UTB daří jako designérce. Kromě přehlídek Prague Fashion Weekendu, Dreftu a Designbloku přišla řeč i na jednu návrhářskou soutěž v Estonsku.

Kristýnu Javůrkovou sledujeme už několik let a její oděvy se značkou Jakoby rády nosíme. Jsou uvolněné, elegantní a neokázalé. Příjemně se nosí. A právě na příjemném dotyku a kvalitním hypoalergenním materiálu je založená i nejnovější kolekce Reset, která je z nebarvené biobavlny. S Kristýnou Javůrkovou jsem natáčela v instalaci Reset na Designbloku, kde byly oděvy, zavěšené v prostoru, doplněné fotografiemi Venduly Knopové.

Belku jsme poprvé zaregistrovali před rokem v brněnském Pokojíku a na designSUPERMARKETu. Andrea Lojkásková a Martina Malá (alias Trudi for dolls) vytváří pod jménem Belka od roku 2011 dámskou módu a doplňky jako kabelky-psaníčka, klobouky a šperky z drahých kamenů. Jejich styl bych popsala jako uhlazenou a romantickou eleganci. Aktuální kolekce Par force de chiens / Hubertova sezóna je inspirovaná lovectvím a podzimními hony. Belka bude brzy kromě brněnského obchodu Pokojík zastoupená i v Praze v novém obchodě Kurátor, který se má otevřít v listopadu. Více se o kolekci dozvíte v reportáži ze showroomu Belka na Designbloku od Anny Mayerové.

02737741.jpeg

Odkazy:
mirkahorka.blogspot.cz
www.kristynajavurkova.com
www.belka.me

Playlist:
Jessie Ware – Night Light, Joe Goddard Remix (PMR)
Cloudland Canyon – Born Blonde (Trensmat Records)
Estere – Cruel Charlie (uns.)
Myths – Horizon, Grimes & Majical Cloudz remix (One Big Silence Records)
Chromatics – Kill For Love (Italians Do It Better)
Kim Carnes – Bette Davis Eyes (EMI America)
Solange – Losing You (Terrible Records )
Yellow Ostrich – Ghost (Barsuk)
Sufjan Stevens – Christmas Unicorn (Asthmatic Kitty)
CFCF ft. Austra – Soul Love, David Bowie Cover (Paper Bag Records)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.