Mluvící pyžama! Poslouchej top žánrové hybridy od Superorganism, Florence + The Machine a Maren Morris

16. březen 2022
Topinky

Aktuální týden jede ve znamení pestré osobní i žánrové identity. Styloví všežravci Superorganism zúročují své kořeny v Asii i na Novém Zélandu, zatímco americká country hvězda Maren Morris infikuje tradiční blues virem současného popu. Lucky!

Superorganism - Teenager ft. CHAI & Pi Ja Ma

Credits: Orono Noguchi, Timothy Shann, Christopher Young, Earl Ho, Mana Obata, Kana Obata, Yuuki Mizutani, Yuna Matsui, Pauline de Tarragon, Stuart Price
Label: Domino
Album: World Wide Pop

Londýnský kolektiv Superorganism debutoval před čtyřmi lety skvělou eponymní deskou, na níž představil svůj optimistický indie-popový kaleidoskop nakažlivých melodií. Natočit další album jim ale nějaký čas trvalo – z osmi členů zůstalo jen pět a jedinou připomínkou kapely byla skladba na soundtracku k filmu The Lego Movie 2. Teď se nicméně Superorganism konečně vrací: v polovině června vydají novou desku World Wide Pop, kterou aktuálně ohlašuje první singl Teenager. V něm hostuje japonské trio CHAI, které před několika lety vzalo Superorganism na jejich první turné, a také francouzská zpěvačka Pi Ja Ma. Mezinárodní složení hostů odráží pestrou identitu Superorganism – členové pochází z Nového Zélandu, Japonska nebo Koreje.

Calin - Fast Life

Credits: Calin Panfili, David Kopecký
Label: Rychlí kluci / Mike Roft
Album: Popstar

Brněnský R&B zpěvák s moldavskými kořeny Calin poslední roky výrazně boduje v žebříčcích streamovacích služeb. Člen týmu Rychlí kluci a labelu Mike Roft vydal v polovině března své druhé studiové album nazvané Popstar. Singly Vídeň/Praha a Asgard už dlouho rotují v přehledech nejposlouchanějších skladeb, nás na desce zaujala energická skladba Fast Life. Beat k ní udělal D.Kop, producent, vyhledávaný zvukový technik a také šéf Mike Roft Records.

Florence + The Machine - My Love

Credits: Florence Welch, Jack Antonoff, Dave Bayley
Label: Polydor
Album: Dance Fever

V posledních týdnech nám britští indie rockeři Florence + The Machine představili singly King a Heaven Is Here, které avizovaly vydání páté desky s názvem Dance Fever. Že nás tentokrát čeká tanečnější zvuk je (kromě titulu alba) jasné i z třetího singlu My Love, za nímž producentsky stojí Jack Antonoff a frontman Glass Animals Dave Bayley. Bayleymu se Florence Welch ozvala poté, co se během skládání zasekla na mrtvém bodě – píseň totiž prý napsala ještě za doby hluboké pandemie jako posmutnělou báseň, která měla mít na desce charakter žalozpěvu. Nemožnost koncertovat a sdílet zážitek s publikem ji frustrovala a právě My Love měla tuto zkušenost přenést na posluchače. Po několika pokusech však Florence zjistila, že skladba musí znít jinak. Právě Bayley skladbu přemístil do světa diska a obohatil ji o vkusný, housem líznutý podkres. Výsledkem je to nejlepší, co nám Florence + Machine nabídli od desky Ceremonials, tedy za posledních deset let.

Tanna Leone - Lucky

Credits: Tanna Leone, Avante Santana, Kevin Essett
Label: pgLang / Def Jam
Album: With The Villains / Lucky single

Rapper Kendrick Lamar a jeho dlouholetý spolupracovník Dave Free založili v roce 2020 nový label nazvaný pgLang. Prvním projektem, který na této značce vyšel, byla debutová deska Baby Keema, druhým podepsaným pod pgLang je losangeleský zpěvák a rapper Tanna Leone. Z jeho debutového dvojsinglu With The Villains / Lucky nás zaujala druhá skladba, kterou produkoval Black Mayo známý z tracků od  Lil Uzi Verta nebo Playboi Cartiho.

Lucky Daye - Feels Like

Credits: David Brown, Dernst Emile II
Label: Keep Cool / RCA
Album: Candydrip

V době nastupujících hvězd, kterým je náct, může o něco starší posluchače Radia Wave uklidňovat třeba příběh Luckyho Daye, který před pár dny vydal svou druhou studiovou desku Candydrip. Už v roce 2005 totiž Daye ve svých devatenácti soutěžil ve čtvrté řadě americké Superstar, kde skončil v top dvacítce. Dalších deset let pak psal skladby pro úspěšnější interprety, mezi které patřili Ne-Yo, Trey Songz nebo Mary J. Blige. První větší úspěch zaznamenal až v roce 2019 s debutovou deskou Painted, která sice propadla v prodejnosti, ale získala tři nominace na Grammy a pochvalné recenze. Další dvě nominace potom získal letos za loňské EP Table For Two. Pozornost médií se tak začala naplno přesouvat právě k novému albu, ze kterého si do rotace vybíráme retro hit Feels Like, který připomíná nejpovedenější tracky od Miguela nebo Franka Oceana.

Maren Morris - Nervous

Credits: Maren Morris, Natalie Hemby, Jimmy Robbins, Greg Kurstin
Label: Columbia Nashville
Album: Humble Quest

Jedenatřicetiletá texaská country hvězda Maren Morris v posledních letech proslula především svou schopností chytlavě prolnout tradiční americký žánr s prvky popu, R&B i rocku. Své třetí album Humble Quest, které vyjde 25. března na labelu Columbia Nashville, už držitelka Grammy anoncovala dvěma povedenými singly: grungeovou kytarou prodchnutým trackem Circles Around This Town a baladou Background Music. My si ale z desky, kterou produkoval renomovaný Greg Kurstin (Adele, Paul McCartney, Foo Fighters), vybíráme její nejnovější (a zatím nejlepší) singl s názvem Nervous. Naprosto organický hybrid bluesových riffů a postupů současného popu ubíhá ve středním tempu, ale průběžně vybuchuje do extatického refrénu, který z nervové soustavy jen tak nevyženete.

Chtěl by mít Filip svojí Lego figurku? Obléká Aleš doma výhradně mluvící pyžama? A je celý jeho život v podstatě žalozpěv? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka