Móda pro generaci bez budoucnosti. Co ukázali čeští návrháři na Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku?

28. březen 2019

Protest proti světu bez budoucnosti, návrat ke kořenům, přírodě a základním hodnotám. Tak by se dal ve stručnosti shrnout vzkaz, který dávají kolekce českých návrhářů na podzim a zimu 2019/2020. Na největší české módní události Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku se tentokrát předvedla hlavně mladá generace českých a slovenských designérů. Přinášíme report o nejvýraznějších kolekcích a módních trendech.

Nejzářivější hvězdou české módy je aktuálně Jan Černý, student UTB, který se přes talentové soutěže vyhoupl na pozici nejsledovanějšího českého návrháře. A v těchto dnech nastupuje na stáž v pařížské centrále světové značky Louis Vuitton. Janova móda oslovuje hlavně mladou generaci, návštěvníci show oceňovali, že dělá nositelné, trendy a přitom autentické oblečení pro kluky. K inspiracím zlínského designéra tentokrát patřilo umění Vladimíra Boudníka. Manuální práce, kov, rez a špína se promítly do barevnosti, tvaru i doplňků kolekce.

UTB na Mercedes-Benz Prague Fashion Week

„Boudník pracoval ve fabrice a tvořil tam i své umění, rozdával ho chlapům, se kterými tam makal. Ta kolekce je tentokrát opravdu propracovaná do detailů. Je tam poprvé oblek, kožený komplet, nová řada sneakers Prestige a šperky. Spojil jsem se s mladým klukem ze Zlína, který dělá nože, a spolu jsme udělali prsteny z ohnutých hřebíků se sloganem The Future Has Disappeared. Je to věta, kterou jsem slyšel od hudebníka How to Dress Well. Během pražského koncertu mluvil o životním prostředí a Trumpovi a silně mě to zasáhlo,“ popisuje Jan Černý. Poslechněte si víc v reportu Modeschau.

Trendy z fashion weeku:

Mercedes-Benz Prague Fashion Week vždy prezentuje kolekce na nadcházející sezónu, takže v tomto případě na podzim a zimu 2019/2020. Co bude trendy podle českých designérů? Klíčové kusy šatníku: pánský oblek, bucket hats, široké a dlouhé nohavice, velké péřovky, vesty s rafinovanými kapsami, splývavé šaty pod kolena s asymetrickým spodním lemem.

Silueta: přesýpací hodiny, zdůrazněný pas v pase, jasně definovaná pevná ramena.

Inspirace: 90’s, 70’s, punk, hippie, historizující odkazy na baroko, rokoko nebo romantismus, vše ale perfektně sladěné se sporty lookem a ve funkčních a chytrých materiálech. Outdoorové a pracovní oblečení skřížené s elegantní krejčovinou.

Barvy: celý look v jedné barvě nebo barevném motivu. Béžová, hořčicová, bílá, metalic blue a sytě žlutá, batika, rozpité barvy, metalické efekty.

K výrazným mladým talentům české módy patří také student UMPRUM Adam Kost. Podobně jako Jan Černý zvládá propojit nositelnost a perfektní technické zpracování s výrazným autorským názorem a módními trendy. Tentokrát se inspiroval pražským metrem – stylem lidí i barvami obkladů stěn jednotlivých stanic. „Vycházel jsme z fotografických deníků z pražské veřejné dopravy. Inspiroval mě mix sportswearu s formálním oblečením. Se zapracováním barevných inspirací mi pomohl Jan Grabowski, přetvářel struktury a barvy z obložení metra do barevných tisků, které se objevují na péřovkách, pletáži, oblecích a funkčních trikách,“ popisuje Adam Kost. Poslechněte si víc v reportu Modeschau.

Jako vždy přinášíme vedle zvuku a textu i originální foto report z MBPFW. V zákulisí přehlídek pro Modeschau fotilo duo SHOTBY.US. O zachycení street stylu, tedy takzvaného stylu ulice, jsme požádali INDIA RAY, studentku UMPRUM. Naším zadáním bylo ukázat outfity návštěvníků fashion weeku v kontextu běžného dění a stylu pražských ulic.

K highlightům fashion weeku patřila také přehlídka dua LAFORMELA, která propojila eleganci a rebelství s outdoorem a návratem k přírodě a základním hodnotám. Protest proti životu bez budoucnosti opřený o punkovou estetiku a tradiční lokální řemeslnou práci předvedla další z výrazných nových tváří české módy Michaela Hriňová aka AiM. Její kolekci doplnila bižuterie z tradičních jabloneckých dílen od Terezy Otáhalíkové. Excentrický manifest genderové svobody a nezávislosti ukázala Dominika Kozáková.

Monika Drápalová na Mercedes-Benz Prague Fashion Week

K silným momentům fashion weeku patřily také přehlídky a prezentace Zuzany Kubíčkové, Mira Saba, Moniky Drápalové a Petry Ptáčkové. Zmínku rozhodně zaslouží i Nehera, Pietro Filipi a Blažek. Soutěž Van Graaf Junior Talent vyhrál s kolekcí inspirovanou siluetou new look student UTB Boris Král'. S výraznou diplomovou prací inspirovanou rodnou středoslovenskou vesnicí na sebe upozornil jeho spolužák Lukáš Krnáč. Předvedeným pracím z ateliérů UMPRUM se budeme věnovat v příštích dílech Modeschau.

Poslechněte si o kolekcích, které zazářily na Mercedes Benz Prague Fashion Weeku. Zavedeme vás na mola i do backstage týdne módy. Jaké trendy, siluety a barvy rezonují v české návrhářské módě? Jaké návrháře nosí mladá generace a co ji na módě zajímá?
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.