Tradiční pasířství a trendy design: Tereza Otáhalíková vrací českou bižuterii do mladé módy

21. březen 2019

Blýskavé štrasové kameny z Jablonce nad Nisou dostávají nový kontext. Do současné trendové módy je zapojuje designérka Tereza Otáhalíková. Její výrazné náušnice a doplňky doplní jednu z přehlídek na nadcházejícím pražském týdnu módy Mercedes-Benz Prague Fashion Week.

„K doplňkům jsem tíhla už při studiu oděvního designu. Zblízka jsem se s českou bižuterií seznámila díky spolupráci s firmou Preciosa. Nahlédnutí do procesu a tradiční práce pasířů a pasířek v jabloneckých dílnách mě fascinovalo,“ popisuje Tereza Otáhalíková.

Šperky Terezy Otáhalíkové

Ve spolupráci s lokálními řemeslníky aktuálně dokončuje druhou autorskou kolekci. První měla premiéru vloni na podzim pod názvem Room #239. „Řada lidí si myslí, že bižuterie a štras jsou laciné šmuky. Podle mě ale záleží jen na designu. Materiál je sám o sobě krásný a luxusní, jde jen o to, jak se použije,“ vysvětluje Tereza.

Nejnovější kolekce je připravená na míru pro oděvní značku AiM designérky Michaely Hriňové. Má ukázat široké pole možností, jak se s bižuterií dá pracovat: „Díky vzdělání a zkušenostem v módním designu se mi dobře spolupracuje s módními návrháři. Michaela mě oslovila k tomu, abych pro její oděvy vytvořila bižuterii na míru. Rozhodla jsem se vytvořit velmi variabilní a tvárné kusy, které neslouží jen jako náušnice nebo záušnice, ale zdobí oděv, pokrývky hlavy, boty a tak dále,“ popisuje Tereza.

Jak vzniká trendy bižuterie v tradičních českých dílnách? Jak je na tom české pasířství a potýká se s podobnými problémy jako krejčovina? Jaké má Tereza Otáhalíková s autorskou bižuterií plány a v čem vidí její výhody a příležitosti? Poslechněte si v rozhovoru Modeschau.

Playlist:

Popcaan – Dun Rich
Kelela – Frontline
Alis – Papercuts
DJH – 20 Dayz
Negative Gemini – Different Color Hair
Galtier & Recluse – Jade Pillar

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.