MóDění no. 5, Czech Labels & Friends

8. červen 2013

Zprostředkujeme atmosféru z vydařeného pátého dílu brněnského svátku módy MóDění. Přinášíme rozhovory o kolekcích natočené hned po přehlídkách v backstage. Vůbec poprvé se v Brně představila nová linie značky LaFormela, Petra Ptáčková přivezla rozšířenou kolekci Zahrada, Mirka Horká předvedla obsáhlý průřez svou pánskou módou a PBL Prague nabídli modely z jarního Fashion Weeku.

Skvělou debutovou přehlídkou se uvedla brněnská návrhářka Ela Jediová a v pohybu vynikla i zlínská bakalářská kolekce Daniely Peškové. Zavedeme vás také do nového obchodu v centru Prahy, který nabízí nastupující české a slovenské designéry – Czech Labels & Friends.

02906337.jpeg

Za necelé tři roky vyrostla v Brně prvotřídní módní událost s kvalitním výběrem designérů a dobrou úrovní přehlídek. Organizátorka MóDění Olga Vrbíková pohotově přenáší do brněnského Domu umění to nejlepší z velkých pražských přehlídkových událostí. Na minulých dílech se prezentovali mimo jiné Miro Sabo, Karolína Juříková, Zuzana Kubíčková nebo Pavel Berky. Vedle známějších jmen přitom MóDění prezentuje i méně provařené lokální tvůrce, a otevírá jim tak nové možnosti. Přestože se pro aktuální pátý díl MóDění poprvé povedlo sehnat velkého sponzora, událost neztratila svého ducha. Publikum nebylo vystavené únavnému náporu reklamních spotů a sloganů, ale mohlo si v klidu vychutnat 6 krásných přehlídek. O to větší respekt si finanční partner zaslouží. MóDění také nezůstalo jen u kolekcí, ale přiblížilo publiku i osobnosti návrhářů, v živých rozhovorech mezi přehlídkami a přímým setkáním na navazujícím prodejním showroomu. Za poslední i díly, které jsem za pořad Modeschau navštívila, s radostí sleduju rostoucí úroveň celé události a jsem ráda, že Modeschau je její součástí.

Teď už k rozhovorům, které jsem natočila hned po show v backstagei. Úvodní přehlídka patřila zatím nepříliš známé autorce z Brna, Ele Jediové. Něžná kolekce PAESE * TTO byla jejím debutem na přehlídkovém mole. Vedle ostatních, zkušenějších návrhářů přitom skvěle obstála. Něžné dámské oděvy v jemných odstínech bílé, šedé, meruňkové a pudrové oživují jednoduché detaily. Kolekce vyzařuje příjemnou uvolněnost a delikátnost. Je křehká a zároveň velmi civilní a dobře nositelná. V rozhovoru s Elou si poslechněte o jejím přístupu k navrhování a dalších plánech.

Strukturu dřeva přenesla do své bakalářské kolekce Daniela Pešková. Projekt The Wood realizovala ve spolupráci s odborníky české firmy TON a vytvořila oděvy i doplňky. V rozhovoru se dozvíte, kam chce ze zlínské UTB pokračovat a co jí přinesla pracovní stáž u A. F. Vandervorst. Daniela vystudovala Ateliér módní tvorby pod vedením Márie Štranekové.

02906368.jpeg

Jediná designérka, kterou jsem k mikrofonu nepozvala, je Mirka Horká, protože o všech třech posledních kolekcích, které v Brně představila, jste už v předchozích dílech Modeschau slyšeli dopodrobna. Vidět pohromadě Negativ, Duše na oko a Žít tebou byl perfektně umocněný tím, že oděvy vybraným modelům opravdu perfektně seděly a skvěle zvolená byla i hudba. Hned nato vyšla na molo rozšířená kolekce Zahrada Petry Ptáčkové, která se jen týden před tím prezentovala na Fashionclash v Maastrichtu. Přehlídka jasně ukázala, proč vyvolala v Holandsku tolik nadšených reakcí. Obsáhlá řada dámských i pánských modelů včetně doplňků v podobě tašek a klobouků/kšiltovek s obdivuhodnou lehkostí spojuje romantickou inspiraci Trnkovou ilustrací s uvolněným a svěžím urban stylem. Petra má v českém kontextu vzácnou schopnost vytvořit sportovní a pohodlné streetwear oblečení, které nepůsobí humpolácky. Velmi originální a přitom nenuceně přirozená byla i choreografie přehlídky, kterou publikum brněnského MóDění sledovalo s nadšením. Poslechněte si, jaké dojmy si Petra přivezla z holandské přehlídky Fashionclash, kde se kromě ní z Česka prezentovaly i návrhářka Hana Frišonsová nebo šperkařka Lucie Houdková.

Závěrečné dvě přehlídky patřily PBL Prague a LaFormela. PBL předvedli kolekci na aktuální sezonu s/s 2013, která se premiérově představila na jarním Fashion Weeku v Praze. V Domě umění ale dostala větší prostor díky členitému molu, které probíhalo přes dvě místnosti. MóDění totiž tentokrát poprvé kromě předsálí Domu umění dostalo k dispozici i Galerii Jaroslava Krále, která na předsálí navazuje. Modelky byly díky tomu vidět z různých úhlů pohledu v dynamické chůzi, a kolekce tak ukázala své kvality lépe, než na jarním týdnu módy v Praze v menším prostoru galerie Křehký. Kolekce PBL pak v Brně zůstala a následující dva týdny je v prodeji v design shopu Leporelo +.

02906403.jpeg

La Formela na sebe nechala chvilku čekat, ale zato představila úplnou premiéru: 7 modelů z nové kolekce inspirované filmem Kočár do Vídně. Řada vznikala přímo pro prodej v La Gallery Novestaa po nákladných experimentech s tiskem z předchozí řady nabízí cenově přístupnější modely. To ale vůbec neznamená, že by působily lacině, naopak. Kolekce je propracovaná a luxusní, dýchá z ní přísná elegance i divoká radost ze života. Extravagance a filmová inspirace se odráží hlavně v kloboučcích, které jednotlivé outfity skvěle podtrhují. Samotné šaty jsou pak naprosto nositelné a skvěle zpracované. Lichotí vysoké štíhlé figuře ženy, kterou stahují vysokými koženými pasy. Jednotlivé kousky se dají dobře kombinovat a vrstvit, jeden model je obvykle složený ze tří až čtyř částí. Více o kolekci a plánech na podzimní přehlídkovou sezonu poslouchejte v rozhovoru.

02906589.jpeg

Na závěr ale ještě z Brna zpět do Prahy, kde se minulý týden otevřel nový butik zaměřený na mladé české a slovenské návrháře. Otevřela ho Katarina Král, kterou znáte jako spolupracovnici Pavla Brejchy z PBL Prague. Jmenuje se Czech Labels & Friends a kromě PBL nabízí mimo jiné Mira Saba, Kateřinu Geislerovou, Moniku Drápalovou nebo Luciela Taschen. Najdete ho pár kroků od Staroměstského náměstí, v Železné ulici číslo 12, kde dříve sídlil obchod Bella Brutta. Poslechněte si reportáž o fungování a plánech Czech Labels & Friends.

02906445.jpeg

playlist:
Danny Solar - After Party (no.19)
Mount Kimbie - You Took Your Time (Warp)
Chromatics - Red Car (Italians do it better)
Missy Elliott - Lose Control, Machinedrum remix (Atlantic)
Major Lazer - Bubble Butt (Secretly Canadian)
Blackedout - You Don't Understand (uns.)
Daniel Klauser - Say My Name (Soulless Lab)
Azaleia Banks - Yung Rapunxel (uns.)
Zebra Katz - Red River (Mad Decent)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.