Modeschau pro Ježíškova vnoučata: Pletením a háčkováním proti smutku a samotě

11. prosinec 2018

„Háčkovat je lepší než polykat antidepresiva,“ říká Josefa, dáma, která je Ježíškovým vnoučetem Veroniky Ruppert. A právě Josefě byl věnovaný speciální díl Modeschau. Ve studiu Radia Wave jsme uspořádali workshop pletení s absolventkou UMPRUM Simonou Poustkovou a zkušenými pletařkami z projektu Ponožky od babičky.

„Všechno nebylo hned akurátní, jak se říká: Naše Bára v noci šije, ve dne párá,“ směje se paní Josefa, která se háčkovat učila sama. Pro radost svým známým háčkuje dekorace do bytu, ale třeba také náušnice. „Baví mě pracovat s obrazotvorností a barevností a pak také potěší, když se to někomu líbí,“ říká Josefa, která se ze zdravotních důvodů k cestě na workshop do pražského studia neodhodlala. Díky odpolednímu setkání v domově důchodců jsme s ní rozhovor předtočili a na workshopu ve studiu s námi byla alespoň zprostředkovaně.

Josefa se do projektu Ježíškova vnoučata přihlásila vloni. Přála si výlet na hvězdárnu, na který pak navázala řada dalších setkání, ať už v domově důchodců, nebo na výletech po okolí. Na studiovém workshopu Modeschau pro ni dámy Dagmar s Helenou z projektu Ponožky od babičky uháčkovaly teplé vlněné ponožky v barvách Ježíškových vnoučat, bledě modré a bílé.

Pletení ve studiu Radia Wave

Dvě pravidelné účastnice workshopů Modeschau a sdružení Elpida Štěpánka a Jitka se podělily o své první zkušenosti s pletením. Čím je podle nich nejlepší začít, proč je nejlepší učit se od někoho staršího a zkušeného a jaké podomácku pletené nebo háčkované věci samy běžně nosí? Poslechněte si v záznamu pořadu.

K pletení ve studiu Radia Wave se přidala i absolventka UMPRUM Simona Poustková. Přinesla ukázat hravé huňaté svetry z celopletené oděvní kolekce. Linii, která zahrnuje i efektní pletené šaty nebo kalhoty, představila letos na podzim na nezávislém přehlídkovém večeru We´re Next ve Veletržním paláci v Praze. Poslechněte si, jak se plete mladý autorský módní design.

Pusťte si, jak probíhal workshop pletení s absolventkou UMPRUM Simonou Poustkovou a zkušenými pletařkami z projektu Ponožky od babičky.

Playlist:
Dinamarca – Solo
Doxxed – Amuleto
Lao & Speak – Time to Waste ft. Bclip
Advance Base – Dolores & Kimberly
Giek 1 – Come Back
Shan Ti – Party Wit Me (ft. Bladee & Virus)
Luxury Elite – Up Next (TV Party)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.