Musí mít dům v Krkonoších malá okna? Není to nutné, nežijeme před sto lety, říká architekt

7. březen 2024

„Důležité je, aby dům měl propojení s místem a ne vyžadovat, jestli je okno metr široké nebo dva metry široké,“ říká architekt Martin Šenberger ze studia Mar.s Architects. Projektoval už několik staveb v Krkonoších a mluvili jsme o tom, jaké stavby do horské krajiny patří a jak výstavbu regulovat. „Důležité je, aby domy byly navržené architektem a aby měly propojení s místem,“ říká Martin Šenberger.

Martin Šenberger vede firmu, kterou původně vybudoval jeho otec, architekt Tomáš Šenberger, pracují tam dnes společně a spolu také přišli do Bourání. Tomáš Šenberger se už od konce 80. let zabývá přestavbami historických továren na nové účely. Mluvili jsme také o nich: „Tendence k bourání je děsivá. A přitom schopnost takových budov přijmout novou náplň je obrovská,“ říká Tomáš Šenberger.

Martin Šenberger a Tomáš Šenberger mluvili také o tom, jaké to je pracovat ve firmě s tátou - synem. A převezme kancelář další generace? „Zatím se to moc nerýsuje,“ směji se Šenbergerovi. Bylo by to fajn, není to ale rozhodující.

Mar.s projektuje i restaurace a také pivnice. Proč je v nových hospodách často hluk? A kolik hospodského rámusu je tak akorát?

Jak se v dnešní době navrhují hospody a proč je největší rámus pod klenbou? Poslechněte si Bourání!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.