Na střeše sila s Prokšem a Přikrylem. Navštívili jsme Automatické mlýny v Pardubicích

18. říjen 2023

Opuštěné mlýny se změnily na kulturní bod Pardubic. Využilo se i silo na obilí – uvnitř betonových zásobníků vedou chodníčky a na střeše je vyhlídková terasa. „Jsme ještě na vlně euforie,“ říkají architekti Martin Prokš a Marek Přikryl, kteří proměnu sila navrhli.

Jaké to bylo, když na střeše sila proběhla na začátku října první party? „Je skvělý vidět, jak to funguje a jak to lidi užívají. To je velké zadostiučinění za pět let práce,“ říká Martin Prokš. „Je neuvěřitelný vidět, že se to povedlo,“ říká Marek Přikryl.

Martin Prokš a Marek Přikryl

Museli ale snést i kritiku, třeba za přístavbu na střeše. Co na ni říkají? V areálu mlýnů nepracovali jen Prokš Přikryl architekti, ale projektovali tu zároveň tři další architektonická studia a museli se také dohodnout tři vlastníci. Jaké to bylo? A vznikly nějaké třecí plochy?

Mluvili jsme i o dalších projektech dvojice Prokš Přikryl. Třeba volnočasovém areálu v Honěticích u Kroměříže, kde pro majitele navrhují úpravy a přestavby už deset let. Naposledy svatební oranžerii, tedy přestavbu staré stodoly na zázemí pro svatby s polykarbonátovou střechou. Projektovali i další zázemí pro volný čas a koupání, a to sice u „jabloneckého moře“, tedy přehrady Mšeno – jejich stánky se právě staví. Martin Prokš navrhoval také interiér designového obchodu Czechdesign. Co se týče trendy designu, moc je ale nevzrušuje: „Máme rádi průmyslové věci, kovové dveře, kovové zásuvky. Takový spíš antidesign,“ říká Martin Prokš.

Trochu jsme taky vzpomínali. Prokš a Přikryl se seznámili, protože jsou oba od P. Poslechněte v Bourání.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.