Nástrahy pseudonáboženství. Tomáš Halík o fundamentalismu, fanatismu a farizejství

29. listopad 2020

Známý český kněz, teolog, religionista, sociolog, psycholog a filozof Tomáš Halík se věnuje nebezpečným jevům v současném světě, které souvisí s náboženstvím. Mají podle něj mnoho společného. Nazývá je pseudonáboženskými a charakterizuje je třemi F: fundamentalismem, fanatismem a farizejstvím.

Tyto problémy mají podle Halíka často psychologické kořeny, vychází z vnitřní nejistoty a nevyrovnanosti člověka, potřeby jednoduchých odpovědí na složité otázky. Náboženský jazyk a symbolika pak slouží spíš jako forma, o skutečně náboženské hodnoty nejde. Proto Halík také v této souvislosti spíš než o náboženství mluví právě o pseudonáboženství.

Jako pozitivní příklad naopak vyzdvihuje třeba papeže Františka. „On je vlastně ve svých zásadách poměrně konzervativní, ale je milosrdný a soucitný. Nemění dogmata a předpisy, ale pastorační praxi. Tady je něco napsáno, ale musíme se dívat na reálný život.“

Čtěte také

František tak například chce v konkrétních případech rozvedeným a znovu sezdaným lidem umožnit přístup k eucharistii. Z hlediska současné římskokatolické nauky na to právo nemají – druhé manželství je vnímáno jako neplatné – ale podle papeže velmi záleží na kontextu.

V podobném duchu tak Halík například dochází i k tomu, že by římskokatolická církev měla akceptovat registrovaná partnerství lidí žijících ve vztahu s člověkem stejného pohlaví. Dokonce by podle něj měli mít i možnost požehnání svému vztahu v kostele.

Jak se bránit náboženským patologiím a kde naopak hledat zdravou spiritualitu? A jak se v průběhu let měnil pohled Tomáše Halíka na LGBTQ vztahy? Pusťte si celý pořad!

autoři: Jan Škrob , Dominik Čejka , Petr Wagner
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.