Papež František vyzývá v nové encyklice Fratelli tutti k snění o novém bratrském světě

16. listopad 2020

Na začátku října vydal papež František novou encykliku Fratelli tutti (doslova „všichni [jsme si] bratry“). Jedná se o ambiciózní dokument, jehož cílem je budování spravedlivějšího světa. Přitom chce oslovit nejen římské katolíky a katoličky. Encykliku přišli do studia pro pořad Hergot! přiblížit redaktor katolické revue Salve Norbert Schmidt a kněz českobudějovické diecéze Josef Prokeš. K zamyšlení nad papežovými slovy přispěl také historik a katolický kněz Tomáš Petráček.

Inspirací pro vznik textu bylo mimo jiné pro papeže Františka setkání s vrchním imámem mešity Al-Azhar Ahmadem Tajíbem v Abú Dhabí. Z této schůzky nejdříve vzešla Deklarace o mezilidském bratrství. „Celá encyklika vyrůstá na půdorysu tohoto dokumentu, který tyto dvě osobnosti v Abú Dhabí na začátku roku 2019 podepsaly. Byl to dokument o bratrství všech lidí a mírovém soužití všech lidí na celém světě. Toto základní poselství František ve své nové encyklice rozvádí,“ popisuje genezi poslední papežovy encykliky redaktor revue Salve Norbert Schmidt.

„Je to encyklika, která jednoznačně zohledňuje podmínky globálního světa. Klade důraz na to, že pokud jako lidstvo máme vyjít do nějaké společné budoucnosti, tak je třeba odložit takový ten státní nebo kolektivní pseudodarwinismus, kdy se jedno společenství snaží přežít na úkor toho druhého. Je potřeba, abychom spolupracovali a naopak spojili naše zdroje a kapacity, abychom mohli vyřešit klimatickou krizi a ochranu přírody a další problémy, které se dotýkají celého světa,“ popisuje obsah encykliky historik a katolický kněz Tomáš Petráček.

Čtěte také

Norbert Schmidt oceňuje, že se papež „nebojí před čtenáře předestřít utopii, sen bratrského světa. Vyzývá k elánu, k tomu že máme snít o bratském světě.“ Katolický kněz Josef Prokeš zmiňuje vybídnutí k láskyplnému prožívání mezilidských vztahů, které však mají překročit jen úzký okruh nejbližších. „Pojďme to prožívat jako společnost. Já se nemusím bát lidí, kteří sem přichází z venku, protože jsou jiní. Já v jejich očích, jejich reakcích můžu vidět sám sebe, svojí kulturu. Moc hezky tam papež říká, že kultury, které to dokáží, dokáží se konfrontovat nebo přijímat jiného, tak rostou,“ dodává.

Chcete se dozvědět něco o biblickém podobenství o milosrdném Samaritánovi, které se encyklikou prolíná jako červená nit? A v čem podle papeže Františka spočívá jeho aktuálnost? Zda se ze snu o bratrském světě nevytratily sestry? Co je za papežovými kritickými slovy o „neoliberální víře“ v neregulovaný trh? V čem spočívá papežova relativizace soukromého vlastnictví? Pusťte si celý pořad!

Spustit audio