Návrh česko-romské vlajky není trestný čin ani přestupek, shodly se definitivně úřady

26. leden 2015

Před rokem a půl vystavil v pražské venkovní galerii Artwall slovenský umělec Tomáš Rafa sérii návrhů česko-romských vlajek. Projekt měl podle jeho slov symbolizovat jednotu a vyvolat diskusi. Jak to dopadlo, máte možná ještě v paměti. Na vlajkách přibyly hákové kříže, diskutující se rozčilovali a policisté hned dvakrát Rafův projekt prošetřovali s podezřením na hanobení státního symbolu. Dnes to vypadá, že příběh česko-romských vlajek bude mít dobrý konec.

I druhé policejní řízení o podezření ze spáchání přestupku totiž bylo přerušeno. Zatímco u toho prvního skončila věc promlčením, tentokrát zastavil Úřad Prahy 1 řízení s odůvodněním, že „jednání obviněného neporušovalo ani neohrožovalo zájem společnosti, což je základním (tzv. materiálním) znakem přestupku“.

„Jsem rád, že to formálně skončilo, že došlo ke zrušení trestního oznámení a že zvítězil zdravý rozum,“ svěřil se Tomáš Rafa na dnešní tiskové konferenci. „Zaráží mě ale ten postup, konání policie a městských částí Praha 7 a Praha 1, které pravděpodobně nepochopily, že to je umělecký projekt, který je antirasistický. Naopak podlehly impulzům z ultrapravicových skupin, že je to ohrožení státnosti České republiky, což vůbec není pravda.“

03301440.jpeg

Nejvíc ho zklamalo, že přestupkovou komisi nezajímaly hákové kříže, které se na vlajkách objevily: „Úřady nezajímá, že někdo stříká nacistické symboly do veřejného prostoru. Naopak se zabývají podněty ultrapravicových stran, kterým vadí umělecký projekt vytvoření nějakého společného symbolu.“ Rafa naráží na fakt, že trestní oznámení podal bývalý člen DSSS Antonín Friedrich.
Slovenský umělec připomíná i události, kdy se návrhy vlajek objevily ve veřejném prostoru a lidé je vzali za své, například na Prague Pride 2014 nebo na Průvodu proti rasismu v Ostravě v prosinci loňského roku.

Vlajky se po navrácení Rafovi ještě jednou vystaví a posléze by mohly být vystaveny na Slovensku: „Chci zkusit, jak lidi budou reagovat na tyhle podněty u nás.“

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio