Nebaví vás hrát si se svými dětmi, ani když jsou Vánoce? Jste normální

18. prosinec 2019

Zbývá posledních pár dnů, abychom pod stromkem patřičně rozzářili oči našich dětí. Máme seznamy, známe jejich představy, a stejně je třeba ještě zodpovědět pár otázek. Máme jim splnit všechna vánoční přání? Co je to dobrá hračka? Jak naložit s Ježíškem? V Houpačkách odpovídá psycholožka Pavla Koucká. Varování: pořad obsahuje ježíškovský spoiler.

„Dětská radost nejde stupňovat do nekonečna a vyplnit celý seznam z dopisu Ježíškovi není třeba. Důležité je pořídit něco, co dítě doopravdy potěší, a takových dárků vůbec nemusí být moc,“ doporučuje psycholožka a dodává, že postava Ježíška je v našem reálném světě velká výjimka. „Děti se od dospělých dozvídají, že zázraky a kouzla jsou možná jen v pohádkách. A pak je tu Ježíšek, který přichází do našeho reálného světa, zazvoní na zvoneček, který děti skutečně slyší, a rozdává skutečné dárky,“ říká Koucká a dodává, že chvíle, kdy děti věřit přestávají, pro ně může být i těžká.

Čtěte také

Rodiče svoje děti podle Koucké někdy věcmi zahlcují, což se negativně podepisuje na jejich duševním rozpoložení. „Když mají tolik hraček, že v nich neudrží pořádek a nevědí, kde co mají, jsou z toho stresované. Dítě vládne svým hračkám, ne ony jemu,“ upozorňuje Koucká a v Houpačkách nabízí možná řešení situace, kdy tomu tak není.

V pořadu jsme otevřeli i jednu rodičovskou frustraci. „Setkávám se s matkami, které si vyčítají, že je nebaví si hrát s jejich dětmi,“ popisuje psycholožka. „Není to ale jejich primární úloha. Když si hrajete a nebaví vás to, dítě to stejně pozná,“ dodává.

Je pro děti lepší hrát si s abstraktními, nebo konkrétními věcmi? A co když hraní rodiče vážně nebaví? Odpoví Houpačky.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.