Nedaří se kojení? Nebojte, nejste v tom sama, uklidňují mámy

15. červen 2022

Do Houpaček si Martina Poliaková pozvala mámy Marcelu a Terezu a povídaly si o svých zkušenostech s kojením. Shodly se, že je to jedno z nejdůležitějších témat prvních měsíců mateřství, ačkoli je při přípravách na příchod miminka většinou v mírném zákrytu za porodem. Případné komplikace se pak řeší ve stresu a mohou vést k pocitům selhání.

Že se kojení při přípravách na mateřství moc netematizuje, potvrzují svou zkušeností obě maminky. Tereza ale dodává, že hned po porodu tohle téma absolutně převládlo: „Zpětně nahlédnuto mám pocit, že jsem první tři měsíce našeho společného soužití neřešila nic jiného.“

Čtěte také

Vzhledem k tomu, že se jí kojení i přes vůli a snahu v prvních měsících moc nedařilo, zažívala často výčitky z pocitu selhání. „Myslím, že jestli se něco negativně projevovalo na našem vztahu s Adou, tak to bylo tohle. Často jsem brečela, vyčítala si, že jsem špatná máma, protože se mi to ‚spontánně' nedaří. A dostala jsem se do spirály negativních emocí, z nichž se strašně těžko vystupovalo,“ vzpomíná.

Marcele se narodila dcera Veronika o 5 týdnů dříve a také zpočátku řešila kojení prakticky neustále – polohy, přikládání, protichůdné a rozličné informace o tom, co by mohlo fungovat a co ne. Jaké vidí nejčastější falešné představy o kojení? V prvé řadě představa, že to jde samo, respektive že to je jednoduché a nekomplikované. A také, že je na rozhodnutí ženy, zda bude kojit nebo nebude.“

Jaké další faktory ale vstupují do hry? Kdo a jaký přístup maminkám nakonec pomohl? Poslechněte si v nových Houpačkách!

autor: Martina Poliaková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.