Nejmladším ženám profitujícím z antikoncepční pilulky bude k osmdesáti. Kontroverzní pilulka slaví 60 let

11. květen 2020

Urychlila emancipaci a osvobodila ženy, dovolila jim držet v rukou svou budoucnost, nebo naopak zbavila muže zodpovědnosti? Hormonální antikoncepce je dostupná šedesát let, užívá ji celosvětově okolo 100 milionu žen a stále budí kontroverze. Měla by být hrazena ze zdravotního pojištění, nebo je to naopak zdraví i přírodu huntující farmaceutický preparát, který bychom měli zavrhnout?

Antikoncepční pilulka vznikla tak trochu náhodou. Od roku 1957 její pomocí v USA léčili poruchy menstruace. Až o dva roky později ji ženy mohly začít používat jako přípravek bránící početí. Navzdory enormně vysoké ceně, v přepočtu na dnešní ceny 80 dolarů měsíčně, ji v prvním roce distribuce užívalo okolo 400 000 žen. I v Československu byla hormonální antikoncepce výsadou prominentních žen. Zatímco na Západě už byly pilulky poměrně rozšířené, v roce 1974 je u nás užívalo jen něco okolo 4 % žen, především z důvodu vysoké ceny. Dnešních diskuzí se týká i téma, že by za antikoncepci ženy neplatily nic a byla by hrazená v rámci systému zdravotního pojištění. 

Hormonální antikoncepci provází kontroverze od prvopočátku. Zatímco v 60. letech ji otevřenější část společnosti brala jako prostředek, který ženám dovoluje rozvíjet své kariéry a věnovat se studiu, v 70. letech se začalo hovořit o jejích negativech. Nejprve ve spojitosti s dopady na zdraví, později si začala část feministek všímat toho, že z práva žen užívat antikoncepci se stala zodpovědnost žen užívat antikoncepci. Ta přetrvává. Část mužů automaticky předpokládá, že ženy ji budou užívat, a jiné metody, především kondom, odmítá. Mužskou hormonální antikoncepci lékárny stále nemají na skladech, zprávy z loňského roku ale mluví o opětovném testování pilulky. Předchozí přípravek po prvních testech výrobci kvůli negativním účinkům stáhli. Mezi ně patřila bolest hlavy, bolest svalů, zvýšené libido, akné, výkyvy nálad a zvýšená inklinace k depresi.

Antikoncepce (ilustrační foto)

S podobnými obtížemi se ale setkávají i ženy užívající prášky. Nejčastěji se jedná o nepravidelné krvácení, nevolnosti, přibývání na váze, nechuť k sexu a změny nálady. Nicméně studie, které se snažily tyto subjektivní důvody ověřit sledováním dvou skupin žen (užívajících antikoncepci a placebo), příliš nezjistily. Respektive tolik, že antikoncepce nemůže být jednoznačně označena za výhradního původce řady zmíněných obtíží. Třeba bolesti hlavy se vyskytovaly téměř shodně u obou skupin žen. Změna hmotnosti se týkala 2 % žen atd. Otázka ale je, jestli dívky a ženy, které antikoncepci užívají celý svůj pohlavní život, mohou podobné výkyvy vůbec rozpoznat, když nemají srovnání. 

Když mi bylo dvacet, každá holka v mém okolí brala hormonální antikoncepci. O deset let později je situace jiná. A rozhodně to není tím, že by všechny plánovaly rodiny. V mém okolí je hormonální antikoncepce vnímána převážně negativně. Odpovídá to i realitě na trhu. Zatímco v roce 2007 se u nás prodalo 3,5 milionu balení, v loňském roce to bylo již jen 1,9 milionu. Roste naopak počet žen s hormonálním tělískem.

Čtěte také

V posledních letech se také hodně mluví o pozůstatcích medikamentů vyloučených do vody, kam vedle antibiotik a dalších léčiv patří i hormonální antikoncepce. Např. výzkum Pittsburské univerzity zjistil, že rakovinové buňky, kterým byl podáván estrogen ze sumců žijících v kontaminované vodě, se množily dvakrát rychleji než běžně. Některé ryby mají kvůli hormonům jak samčí, tak samičí pohlavní orgány. Z hormonální antikoncepce by však ve vodě mělo být méně než 1 % estrogenu. Řešení leží v čištění užité vody před jejím vypuštěním do řek. Potíž ale zatím zůstává v rovině technologické i finanční.   

Veřejná debata o hormonální antikoncepci se od mnohaletého nekritického přijímání postupně posunula do fáze, kdy je vykreslována převážně jako zlo. Zapomíná se mluvit o tom, že má i výhody (prevence nádorů vaječníků, poruchy menstruačního cyklu aj.). Klíčové ve vztahu k antikoncepci je mluvit o tom, že zodpovědnost leží na obou partnerech a o ochranu se mají dělit rovnocenně. A to jak v rámci společného rozhodování o tom, jaký typ antikoncepce pár zvolí, tak finančně. Uvidíme, jak se ujme mužská hormonální antikoncepce. Vzhledem k tomu, že mnozí mladí, ale i starší muži zvládli přejít na dělbu domácích prací a péči o rodinu, možná se stane přirozenou součástí dělby i střídání v užívání antikoncepce. 

Jak by mohla vypadat budoucnost užívání hormonální antikoncepce? Co dnes ve veřejné debatě kolem pilulky existující víc než půlstoletí chybí? Poslechněte si komentář Johanny Nejedlové.

Komentáře v rubrice Prolomit vlny vyjadřují názory autora/autorky.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.