Nejsem odborníkem na smrt, říká v dokumentu Jednotka intenzivního života paliatr Ondřej Kopecký

5. září 2021

Hergot!, pořad o spiritualitě a společnosti, se v aktuálním díle ze své perspektivy zaměřuje na dokumentární film Jednotka intenzivního života, který byl v tomto týdnu uveden do kin. Do studia přijala pozvání režisérka a scenáristka tohoto snímku Adéla Komrzý společně s producentkou Pavlou Janouškovou Kubečkovou. Otázky se netýkaly pouze dokumentu samotného, ale i reflexe jeho tématu samotnými tvůrkyněmi filmu.

Dokument pojednává o průkopnících české nemocniční paliativní péče Ondřeji Kopeckém a Kateřině Rusinové, kteří založili první Kliniku paliativní medicíny v Česku. Zachycuje ale také poslední chvíle několika osob, kterým se tito odborníci snaží pomoci zvýšit kvalitu závěru života. „Nejsem odborníkem na smrt,“ říká v dokumentu Kopecký. Paliativní péče se kromě naplňování biologických potřeb zaměřuje i na potřeby sociální, psychologické a spirituální.

Klíčová v této službě je komunikace mezi pacientem a lékařem. Ta ovšem nezahrnuje pouze slova. Film se tak jeví jako adekvátnější prostředek sdělení, čím tato péče je, než slovníková definice.

„Filmová řeč má možnost zachytit výraz, dotek, něco, co se opravdu těžko popisuje slovy. Proto předává tu komplexní zprávu o tom, co to paliativní péče je,“ vysvětluje Komrzý. Snímek tak ale činí bez patosu a vzbuzování laciných emocí.

Chcete se dozvědět, jak ovlivnilo natočení tohoto dokumentu jeho tvůrkyně? Proč jej vlastně natočily? A co by chtěly, aby způsobil? Pusťte si celý pořad!

autoři: Dominik Čejka , Petr Wagner , Fatima Rahimi , Jan Škrob
Spustit audio

Související