Nejznámější mýtus je, že očkování způsobuje autismus. Oddalovat očkování nedoporučuju, říká lékařka

27. září 2023

„Rozvolňování očkovacího harmonogramu nedoporučujeme. Očkovací kalendář je nastavený tak, abychom dítě chránili co nejdříve, v době, kdy mu onemocnění hrozí, například když už nemá protilátky od matky,“ říká pediatrička Dominika Machová. „Domluva s rodiči je ale vždycky možná.“

V Česku se momentálně děti povinně očkují proti devíti nemocem, které jsou potenciálně život ohrožující. „Snažíme se naočkovat co nejvíc lidí a tím vytvořit kolektivní imunitu. Tak budeme chránit i ty, kteří se očkovat nemohou nebo si protilátky netvoří dostatečně,“ vysvětluje Dominika Machová, jedna ze spoluautorek instagramového profilu Pediatrie na vlastní kůži.

„Všechny mýty, které kolem očkování kolují, byly odborně vyvráceny. Ten nejznámější je, že očkování způsobuje autismus. Ukázala to studie, o které se pak zjistilo, že byla podplacená a lékař, který ji vedl, za to byl dokonce odsouzen. Od té doby studie na desítitisících dětí ukázaly, že je to naprostý mýtus,“ říká lékařka.

Jaký je rozdíl mezi živou a neživou vakcínou? Jak vypadají typické nežádoucí účinky? Poslechněte si rozhovor s pediatričkou Dominikou Machovou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.