Nepál nic nepředčí, mysleli jsme si, dokud nepřišel Kyrgyzstán. Bikepacking Nomads se vrátili domů

6. listopad 2018

Na kolech kolem Annapurny, po Pamir Highway i po severní Evropě při nadcházejícím podzimu. Jakub Larysz a Dagmar Čechmánková alias Bikepacking Nomads se do Česka vrátili z Nového Zélandu krásným způsobem.

Jakub Larysz a Dagmar (Daška) Čechmánková alias Bikepacking Nomads žili 3 roky na Novém Zélandu. V roce 2017 si tam bez větších zkušeností s cykloturistikou nebo bikepackingem koupili kola a naplánovali si cestu přes jihovýchodní Asii, Nepál, Střední Asii, Rusko a severní Evropu domů do Česka. První šlápnutí do pedálů na Zélandu mělo datum 13. 10. 2017.  

Sharyn Canyon. Kazachstán

Cesta kolem Annapuren byla jako dovolená

Přes jihovýchodní Asii se Bikepacking Nomads přesunuli do Nepálu, kde se na kolech vydali na okruh kolem Annapuren. „Už přejezd z Káthmándú do Pókhary nám dal zabrat. Jeli jsme 30–40 kilometrů denně, vůbec jsme nevěděla, jestli to dám,“ usmívá se Daška. „Nakonec to pro nás byla taková dovolená! Jeli jsme pomalu, abychom nenabírali nadmořskou výšku příliš rychle, netahali jsme campingové vybavení… Byla to pohoda. Některé sesuvy půdy v oblasti navíc zastavily automobilovou dopravu, takže jsme měli cesty jen pro nás!“ Oba jsou vegetariáni, a tak byli navýsost spokojení s nepálským dál bhátem. „Nepál je země zaslíbená pro cykloturistiku,“ shrnuje své nadšení Jakub.

Z Tádžikistánu po střeše světa k moři Střední Asie

„Mysleli jsme, že nepálské dobrodružství nic nepředčí, ale Pamir Highway a hlavně Kyrgyzstán to v klidu vyrovnaly,“ říká Daška o květnovém přeletu do Tádžikistánu, kde právě začalo jaro. V oblasti využívali i slovanský mix jazyků připomínající ruštinu a dobře se domluvili, což jim pomáhalo v kontaktu s místními. Krajina se před Ošem během sekundy změnila a čekal je Ťan-šan. Kombinovali Google mapy s dalšími podklady a vymýšleli denní trasy, kterých se ale nedrželi příliš úzce. „Občas cestičky zmizely a nadávali jsme jako špačci, ale vždycky to dopadlo dobře.“ V kyrgyzském Narynu se oba zúčastnili kurzu vaření. A pak je také čekal monumentální sjezd k jezeru Issyk-kul. „Na 20 kilometrech jsme museli sestoupat 2 000 metrů po zelených svazích, kolem jurty a začalo se oteplovat… Několikrát jsme v prudkém klesání dotahovali brzdy,“ vyprávějí Daška a Jakub. Po cestě zažili několik pádů – ale žádný závažný – a za zkušené cyklisty se paradoxně pořád nepovažují.

Chladné vnitrozemí Norska na Mjølkevegen. Norsko

Následoval přesun do Moskvy a Helsinek, protože závěrečná cesta s chladným podzimem v zádech vedla Bikepacking Nomads Finskem na sever a pak Norskem na jih. Na Lofotech stihli Bikepacking Nomads poslední podzimní slunečné dny. Přes Německo a Dánsko pak dojeli se zastávkou v Praze na natáčení Casablanky domů do rodných Beskyd.

Poslechněte si druhý díl vyprávění o velké cestě dvojky Bikepacking Nomads. První díl najdete tady. Druhý přibližuje cyklodobrodružství v horách, lesích, vlacích i jurtách od Nepálu po severní Evropu.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.