Z Nového Zélandu domů do Česka. Bikepacking Nomads pořádně šlápli do pedálů

28. říjen 2018

Jakub Larysz a Dagmar Čechmánková alias Bikepacking Nomads žili od roku 2014 na Novém Zélandu. Pak si tam v roce 2017 koupili kola a přes jihovýchodní Asii, Nepál, Střední Asii, Rusko a severní Evropu se vrátili domů do Česka.

Jakub a Dagmar alias Daška se dali dohromady během cestování po Turecku. Po měsíčním putování po Novém Zélandu se usadili ve městě Wanaka a žili tam skoro tři roky. Pak si navzdory tomu, že se rozhodně nepovažovali za cyklisty nebo cykloturisty, koupili kola a bikepackingovým způsobem, při kterém je na rámu bicyklu uchycený limitovaný počet brašen, se začali vracet přes Asii domů do Česka. Inspiroval je k tomu částečně i poslech cestovatelské Casablanky na Radiu Wave. „Bikepacking je minimalistický styl cyklocestování, které vám dává svobodu ve výběru trasy. Nemusíte se omezovat pouze na zpevněné a asfaltové cesty, můžete jet tam, kam vás pustí vaše bajkové dovednosti, avšak vybavení hraje také svou roli,“ přibližují svůj přístup na svém webu.

Kola naložená na „slow boat“ na cestě do Luang Prabang, Laos

„Chtěla jsem vidět Vietnam, oba jsme se těšili do Nepálu, a tak jsme cestu sestavovali podle velmi volného plánu, který se přizpůsoboval zjištěným informacím, doporučením, klimatickým podmínkám v jednotlivých regionech a podobně,“ říká Daška. První tisíce kilometrů ale ujeli ještě na Novém Zélandu, začínali Queen Charlotte trekem. Zéland, kde měli řadu kamarádů a životní styl, který si oblíbili, neopouštěli beze stesku. Pak přeletěli do jihovýchodní Asie, kde si užívali chaotickou dopravu, bojovali s různými variantami bezmasé stravy (oba jsou vegetariáni) a po třech měsících tam Jakub také zažil první krizi. „Ve Vietnamu mi začínal poprvé docházet dech, musel jsem si uvědomit, že nepotřebuju nikomu nic dokazovat a že můžu zvolnit,“ komentuje to. Další zastávkou po jihovýchodní Asii pak byl Nepál.

Poslechněte si první díl vyprávění o životní cestě sympatické dvojky Bikepacking Nomads. Druhý díl, mapující cestu na kolech kolem Annapurny, po Pamir Highway i severní Evropě, bude následovat!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.