Neposlouchat dobré rady, nehrát na jistotu. Koštujte hudební recepty od CupcakKe, 58G, Pa Salieu nebo Jessii

9. červen 2021
Topinky

Aktuální novinky se zčásti vezou na vlně domácích objevů: právě v téhle kategorii letos uspěli jihlavští rappeři 58G na cenách Vinyla a podobně příznivá gravitace by časem mohla přitáhnout i jednadvacetiletou písničkářku německo-řeckého původu, která si říká Noni A. Britský rapper Pa Salieu do toho vítá letní sezonu volným plachtěním, zatímco svobodomyslná ranařka CupcakKe trénuje co nejladnější moonwalk. Hello Baby!

Pa Salieu – Glidin’ ft. Slowthai
Credits: Pa Salieu Gaye, Tyron Kaymone Frampton
Label: Warner
Album: Glidin’ single

Pa Salieu je třiadvacetiletý rapper z anglického Coventry, jehož track Frontline byl loni nejhranější skladbou na stanicích BBC 1Xtra a Rinse FM. Jeho debutový mixtape Send Them To Coventry z loňského listopadu sklidil nadšené recenze a prvním letošním trackem, s nímž se Pa Salieu hlásí o pozornost, je Glidin’. V něm potvrzuje, že je doma i v afrobeatu. Ve skladbě hostuje Slowthai, který letos vydal povedenou „kajícnickou“ desku Tyron.

CupcakKe – Moonwalk
Credits: Elizabeth Harris
Label: self-released
Album: Moonwalk single

Průkopnice plně body/sex-pozitivního a feministicky orientovaného hiphopu, chicagská rapperka CupcakKe, zbrojí na léto novým prostopášným bangerem Moonwalk. Milovnice explicitních výrazů, která disponuje smrtící kadencí a rozhodně se nebojí častých name dropů, tentokrát do saxofonových samplů sype reference k slavnému tanečnímu movu i hudbě Michaela Jacksona. Na novou desku rapperky s naprosto univerzální flow čekáme už tři roky – obě její poslední alba (Ephorize a Eden) vyšla v roce 2018. Snad nás spolužačka rapperů Lil Reese a Chief Keefa už brzy zase pořádně proškolí a přenese do svého euforického XXX ráje...

Remi Wolf – Liz
Credits: Remi Wolf, Jared Solomon
Label: Island Records
Album: Liz single

Kalifornská zpěvačka Remi Wolf svou hudbu označuje jako „funky soul pop“ a mezi jejími obdivovateli bychom našli i slavná jména jako Beck, Kimbra nebo Nile Rodgers – všichni zmínění (mimo jiné) letos přispěli na její remixové EP We Love Dogs! Dříve v tomto roce si otevřeně bisexuální zpěvačka, která se zúčastnila i soutěže American Idol, na svůj dosud největší hit Photo ID přizvala také četnými featuringy prověřeného Dominica Fikea.

Skalní fanoušci Remi Wolf si teď konečně „vyprosili“ studiovou verzi písně Liz, která se stala favoritem při živácích. „To, že má Liz konečně studiovou verzi, na kterou jsem hrdá a můžu se o ni podělit, je pro mě velká úleva. Tahle nahrávka ukazuje zase jinou stránku mé práce. Cítila jsem se tak šťastná a svobodná, když jsem ji psala, a doufám, že se tak bude cítit, kdokoliv ji uslyší,“ říká pětadvacetiletá zpěvačka ke staronovému tracku, který putuje do naší rotace.

 

Young M.A – Hello Baby ft. Fivio Foreign
Credits: Katorah Marrero, Maxie Lee Ryles III, William Michael Coleman
Label: M.A Music / 3D
Album: Off The Yak

Newyorská rapperka Young M.A. před pěti lety vyletěla díky virálnímu hitu Ooouuu a následně vstoupila do historie hiphopu jako první rapová hvězda, která se vyoutovala. V roce 2018 ji Forbes zařadil mezi třicet nejdůležitějších osobností pod třicet let. Její druhé studiové album Off The Yak vyšlo na konci května a skladba Hello Baby dostala i klipové zpracování. Minimalistický track produkoval Mike Zombie a hostuje v něm newyorský kolega Fivio Foreign, spolupracovník Pop Smokea.

Jessia - I Should Quit
Credits: Elijah Woods, Jessika Harling
Label: Artist Driven / Republic
Album: I Should Quit single

Kanadská popová zpěvačka a písničkářka Jessia prorazila nejprve letos v lednu na Tik Toku svou chytlavou body acceptance hymnou I'm Not Pretty, kterou následně proslavil i povedený remix s (na dvě Grammy nominovanou) americkou kolegyní albánského původu Bebe Rexha. Její nový emotivní singl nese název I Should Quit a produkoval ho několikanásobný držitel Grammy (za spolupráci s Taylor Swift a Adele) a zároveň zpěvák kapely One Republic Ryan Tedder.

Skladba zachycuje to, co se stane, když slepě následujete své srdce a vnitřnosti, i když vás hlava a vaši nejlepší přátelé důrazně varují. „Jsem opravdu dobrá v poskytování rad, ale už ne tak dobrá v jejich přijímání. Vím, co bych měla dělat, jenže jak zábavný je hrát pokaždý na jistotu? Někdy zkrátka musíte plně přijmout, že jste prostě ‚hot mess‘,“ dodává k tématu songu sama Jessia.

58G – Top Boy
Credits: Tomáš Kučera, Nikolas Giňa, Roman Bartoš
Label: Warner
Album: 58 tape vol.2

Za loňský debut 58 tape vol.1 dostal jihlavský rapový kolektiv 58G hudební cenu Vinyla jako objev roku. Teď se trio vrací s druhým dílem. Rappeři TK27 (alias záložník prvoligových Teplic) a Doktor znovu surfují na vlnách drillu, grimeu a trapu a do skvělých beatů producenta Humly přidávají i přesvědčivé rapy o životních ambicích. Stejně jako debut i druhé album se obešlo bez hostujících rapperů. Skladba Top Boy dostala klipové zpracování pod režijním dohledem Jana Ruttnera a 58G ji nazvali podle populárního seriálu odehrávajícího se na sídlišti v londýnské čtvrti Hackney v hlavní roli s rappery Asher D a Kano.

Noni A. – 20s
Credits: Antonia Louisa Geitmann, Philipp Alexander Geitmann
Label: self-released
Album: 20s single

Jedním z letošních objevů české scény by mohla být i jednadvacetiletá hudebnice německo-řeckého původu Noni A. Ta na chill-popové skladbě 20s popisuje každodenní problémy současných dvacátníků, kteří s nimi dost možná dosud nepočítali: stěhování z rodného města, pracovní i finanční povinnosti, prokrastinace, mytí nádobí v myčce... 20. léta tak podle Noni A. prožíváme především v našich hlavách a zmatených myšlenkách. Potvrzujeme a skladbu, která by obstála i na soundtracku k podcastovému seriálu Zkouškový, zařazujeme do playlistu Radia Wave.

Japanese Breakfast – Savage Good Boy
Credits: Michelle Zauner
Label: Dead Oceans
Album: Jubilee

Od dlouhohrajícího debutu korejsko-americké hudebnice, režisérky a spisovatelky Michelle Zauner, která vystupuje pod jménem Japanese Breakfast, uběhlo pět let a zdánlivý každoroční albový přísun byl přerušen hned druhou deskou Soft Sounds From Another Planet. Tíživá témata se v její tvorbě promítají od samého počátku – na prvotině Psychopomp se Michelle s tragickou smrtí své matky vyrovnávala hudebně a během čtyřleté albové pauzy i vydáním autobiografické knihy Crying In H Mart, která lámala žebříčky prodejnosti.

Třetí desky Jubilee, na které opět přináší svůj svěží přístup k indie rocku, jsme se dočkali 4. června a po hlavním singlu Be Sweet do naší rotace nasazujeme ještě track Savage Good Boy. Ten je plný potemnělého zoufalství, pokřiveného smyslu pro humor, a navíc k němu nechybí ani videoklip, který potěší všechny fanoušky Rodiny Sopranů. Hraje v něm totiž Michael Imperioli, který v kultovním seriálu ztvárnil postavu Christophera Moltisantiho.

Bude dnes Filip Alešovi ve vysílání vykat? Miluje Aleš pády větroňů? A patřilo Filipovo srdce vždycky Vysočině? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.