Nezpovídám se z toho, že žiju se ženou, ale z toho, že jsem neříkala pravdu, říká farářka Kopecká

5. říjen 2023

„Tématem mých posledních dní je skloubit sebe jako dceru, kamarádku nebo farářku do jedné autentické a pravdivé Martiny,“ říká farářka Martina Viktorie Kopecká v podcastu Vlna. Nedávno jí vyšla už druhá kniha s názvem Zpověď farářky. I když to nebylo hlavní téma knižního rozhovoru, veřejnost nejvíc zaujala pasáž s jejím prvním veřejným coming outem.

Farářka Martina Viktorie Kopecká je zvyklá ostatním spíš naslouchat, než aby na osobní dotazy sama odpovídala. To se ale změnilo v její už druhé knize Zpověď farářky, ve které ji zpovídá herec a hrobník Tomáš Novotný. Knižní rozhovor, který navazuje na první úspěšnou knihu Deník farářky, je určitě její nejintimnější zpovědí. Čtenářstvu se v ní dává všanc – mluví o smrti, únavě a také vůbec poprvé o svém coming outu. „Přemýšlela jsem nad tím, co by tomu lidi řekli, kdybych pověděla pravdu. Nemyslím teď jen ve vztazích, ale taky třeba v tom, že se mi někdy nechce do služby nebo že jsem někdy hodně unavená.“

Čtěte také

Kopecká sice uznává, že měla strach z kritiky v církvi a farnosti, cítí se teď nicméně víc autentičtější a pravdivější. Nejsem ale teď, po svém coming outu, jinou farářkou, než jsem byla před rokem nebo před dvěma. Jsem to pořád já. Nezpovídám se z toho, že žiju se ženou, ale z toho, že jsem za ta dlouhá léta tolikrát mlžila a neříkala pravdu, přibližuje. Doufá taky, že knihu budou lidé číst komplexně a nebudou se zaměřovat na jednotlivosti. Uznává taky, že se jí ze strany své církevní rodiny a blízkých farníků dostalo velké podpory.

Podle Kopecké témata LGBTQ+ osob, rodové otázky nebo klimatická krize do církve, která obstojí v 21. století, rozhodně patří. Doufá tedy, že se jim různé církve budou nadále věnovat. „Čistě teoreticky mají takovou oporu přinášet všechny. Jistě, že církve nebo bible nemají doslovný návod na to, jak se vyrovnat s fenomény, jako je strojové učení, pandemie nebo fake news. Obsahují ale hodnoty a principy, kterými se řídit a podle kterých lze žít,“ uzavírá farářka Kopecká.

Jaké je pro ni působit na sociálních sítích? Jak se jí daří zůstat spirituální, když svoji spiritualitu neustále někomu vysvětluje? Poslechněte si celý podcast Vlna.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.