Nová dávka serotoninu! Tíseň rozhání v čerstvých tracích AJ Tracey, Charli XCX & The 1975 i kanadští navrátilci Islands

10. březen 2021
Topinky

Druhé březnové hudební novinky vás zvou na mentální spinning s Charli XCX i sladkou osmdesátkovou snídani s Japanese Breakfast. Úzkost rozpouští současní rappeři každý po svém: AJ Tracey triumfálním soundem, Anki a Domo zase osvěžující introspekcí. A tolik potřebnou dávku serotoninu vám nakonec vstříkne norská indiepopová Karkulka Girl In Red, které vypomáhá producent (a brácha Billie Eilish) Finneas. We Like To Do It With The Lights On!

AJ Tracey – Anxious

Credits: Ché Wolton Grant
Label: Warner
Album: Anxious single

Loni v prosinci oznámil západolondýnský rapper AJ Tracey, že jeho nové album je už skoro hotové. O tři měsíce později jsme se dočkali nového singlu – jeho prvního sólového za bezmála dvanáct měsíců. Skladba Anxious je o „různých emocích, které AJ teď pociťuje ve své nové pozici“, jak se dočteme v doprovodném textu, ale zase tak úzkostný track to rozhodně není – spíš triumfální. O produkci se postaral Remedee a skladba dostala i opulentní sci-fi videoklip.

 

Islands – (We Like To) Do It With The Lights On

Credits: Nicholas Thorburn, Evan Gordon, Geordie Gordon, Adam Halferty, Patrick Ford
Label: Royal Mountain
Album: Islomania

Po dlouhých pěti letech se vrací výtečná kanadská indie formace Islands a ohlašuje novou desku Islomania, která vyjde 11. června na labelu Royal Mountain Records. Je to hudební restart nejen pro kapelu, ale hlavně pro mimořádně kreativního frontmana Nicka Thorburna (skupina The Unicorns, projekty Reefer, Mister Heavenly či Human Highway), který se v poslední době věnoval především filmové a televizní produkci a tvorbě komiksu. Chytlavý groove prvního singlu (We Like To) Do It With The Lights On je slyšitelně inspirován vlnou avant-diska 70. let a producentsky za ním stojí prověřené duo Chris Coady (Beach House, Yeah Yeah Yeahs) a Patrick Ford (Tanlines, !!!). Klip k tracku natočil ve střízlivé chvilce režisér Tim Nackashi.

No Rome – Spinning ft. Charli XCX & The 1975

Credits: Andrew Wyatt, Charlotte Aitchison, George Daniel, Guendoline Rome Gomez, Matthew Healy
Label: Dirty Hit
Album: Spinning single

No Rome je londýnský hudebník filipínského původu (vlastním jménem Guendoline Rome Viray Gomez), který je podepsaný na značce Dirty Hit. Ochrannou ruku nad ním drží skupina The 1975, vydávající pod stejným labelem, a teď se No Rome a The 1975 spojili v singlu Spinning. Třetím do party je Charli XCX, která spojení už dříve ohlašovala, a dokonce mluvila o tom, že zmínění spolu vytvoří superskupinu. Spinning ale nakonec vychází pod jménem No Rome a mohl by být předzvěstí jeho debutové desky.

 

J Balvin – Ma' G

Credits: José Balvin, Alejandro Ramirez, Kevyn Moreno
Label: Sueños Globales
Album: Ma' G single

V přípravné fázi loňského čtvrtého sólového alba Colores si kolumbijský reggaetonový zpěvák J Balvin střihl featy s Dua Lipou nebo Justinem Bieberem a podobně jako Travis Scott se stal tváří speciálního menu fastfoodové franšízy. Ani propagaci nového singlu Ma' G neponechal náhodě: premiéroval ho jako nástupový song při významném boxerském zápasu v Miami. Na udílení cen latinských Grammy dominoval v počtu nominací a po boku podobně úspěšného portorického rappera Bad Bunnyho, se kterým stihl vydat i společnou desku, se stal součástí vystoupení Shakiry a JLo na Super Bowl Halftime Show. S takto působivým CVčkem teď J Balvin chystá pátou sólovku, jejíž název ani datum vydání zatím neznáme, Ma' G je ale první vlaštovkou a certifikovaným bangerem, ke kterému nechybí ani videoklip z jeho rodného Medellínu.

 

Japanese Breakfast – Be Sweet

Credits: Michelle Zauner, Jack Tatum
Label: Dead Oceans
Album: Jubilee

Na svých předchozích deskách se americká zpěvačka a skladatelka Michelle Zauner aka Japanese Breakfast vyrovnávala se svou korejskou identitou nebo smrtí matky a tahle témata balila do euforického kytarového zvuku s přídavkem melancholie. Na svojí třetí nahrávce Jubilee, která by měla vyjít letos, se ale podle svých vlastních slov rozhodla pro bombastičtější sound. A pilotní singl Be Sweet jí dává za pravdu. Skladba, kterou napsala společně s Jackem Tatumem z kapely Wild Nothing, je postavená na výrazném basovém groovu a syntezátorech, ze všeho nejvíc ji ale zdobí empatický vokální projev a především klenutý osmdesátkový refrén.

 

Anki – Pavarotti ft. Domo

Credits: Anki Tran, Dominik Čech, Robert Pavlů
Label: Die Mannschaft
Album: Pavarotti single

Pražský rapper s vietnamskými kořeny Anki loni v září debutoval albem Saigon Stories, které bylo celé ve vietnamštině. V čerstvém singlu Pavarotti poprvé přesedlal na češtinu a rapuje mimo jiné o tom, jak mu v pandemii dochází peníze. Track produkoval nastupující talent Peyseyko (Hugo Toxxx, Labello) a hostuje v něm také Domo – Ankiho kolega z Die Mannschaft.

 

Jordana – Doubt Of Revival ft. Ryan Woods

Credits: Jordana Nye, Ryan Woods, Cameron Hale
Label: Grand Jury Music
Album: Doubt Of Revival single

Napříč bouřlivým rokem 2020 nás newyorská bedroom-popová hudebnice Jordana Nye zásobovala novým materiálem. Dočkali jsme se rozšířené edice jejího dlouhohrajícího debutu Classical Notions Of Happiness a dvou EPček, která splynula do celé navazující desky Something To Say To You. Nejnovější singl Doubt Of Revival, na kterém si vyměňuje relaxované vokály se zpěvákem Ryanem Woodsem, potvrzuje, že rozhodně neplánuje zpomalovat. „Je o obsedantních myšlenkách, které mě pronásledovaly kvůli minulým rozhodnutím a které rostly z mého vnitřního boje s nejistotou, zda budu schopná z těchto zkušeností vyrůst,“ říká Jordana o novince, která vznikla na dálku přes Zoom.

 

Girl In Red – Serotonin

Credits: Marie Ulven, Finneas O’Connell, Matias Tellez
Label: AWAL
Album: If I Could Make It Go Quiet

Norská indiepopová Karkulka Girl In Red, vlastním jménem Marie Ulven, ohlašuje po četných singlech a dvou EPčkách své debutové album, ke kterému se rozhodla ponechat si veškerá práva, a proto vyjde pod distribuční značkou AWAL. „If I Could Make It Go Quiet je pokus zjistit, jaké to je být člověkem, vypořádat se s těmi nejděsivějšími částmi sebe,“ říká Ulven o albu, které vyjde 30. dubna, a doplňuje, že se na něm jednoduše snaží zjistit, „co se to k*rva děje“. Na singlu Serotonin, který obsahuje i zdatně zvládnutý „písničkářský rap“, vrhá světlo na nejtemnější zákoutí své mysli a vpouští nás dovnitř. Velkoleposti tracku, jehož outro obsahuje také rodnou norštinu, nepochybně přidává koprodukce Finnease – producenta, songwritera a bratra popové anti-star Billie Eilish.

 

Byl se sicario Aleš někdy podívat v Medellínu? Kdy dostal Filip naposledy KO? V jakém stavu natáčí klipy Tim Nackashi? A pomůže nám sluníčko? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a všechno se dozvíte.

autoři: Aleš Stuchlý , Filip Černý , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.