Nová vlna písní zalitých do betonu. Zaposlouchejte se do dávky novinek z československé DIY scény

2. prosinec 2022

Jak jsme minulý týden slíbili, tak jsme ve Špíně také učinili a věnovali se novinkám, které se za posledních pár měsíců urodily na české a slovenské nezávislé scéně. Poslední letošní novinky sice opanovaly kytary i staří známí i tak se nakonec podařilo do kotlíku přihodit pár čerstvých jmen.

Celý díl nám tentokrát otevřela slovenská kapela Beton s ukázkou z nové desky Zombie Mustang Safari, která nás zaujala už zcela jednoznačným příklonem k deathmetalu, ale hlavně texty. Díky nim jsme museli znovu rozpoutat diskusi o tom, jestli humor patří do hudby, nebo ne. Rozuzlení ale necháme na vás. My jsme tentokrát mluvili v superlativech, a to platilo pro většinu věcí, které se nám v dílu sešly. Například novinku od v Praze usazených Slováků Rato Triste jsme se nebáli zařadit mezi nejlepší domáci sludge nahrávky, co tu kdy vyšly.

Všeobecné nadšení ve studiu vyvolali i ukázky z připravované společné nahrávky Vole a Brünner Todesmarsch, protože obě kapely předvádějí top formu a Vole zase mírně změnili styl. Naopak Chorobopop se drží osvědčených postupů, které fungují pořád stejně dobře a klidně by mohli tímhle způsobem vydat ještě několik desek. Jak jsme se shodli, jejich texty to vždycky utáhnou.

Přísun novinek od známých jmen prolomila Judita, která donesla ukázky od mladých projektů, které ale spojuje to, že částečně oživují odkaz starých žánrů. Zatímco elektronický producentka Zzai navazuje na estetiku Y2K, kapela Neue Welt vytahuje ze šuplíku novou vlnu, ale částečně i český „androš“, což ve studiu vyvolalo mírné pobouření

Kdo má nejsilnější refrény? Z kterého projektu se stala normální kapela? Smí se vyslovovat slovo „projektík“? Pusťte si nejnovější díl Špíny.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.