NOVINKY: Arca, Deaths, Lenka Dusilová, Crooked Colours, Ariel Pink a další barvy

17. září 2014
Factory Radia Wave

V dnešních novinkách můžete podobně jako zpěvák a kytarista Waters pocítit úplně všechno. Prvotřídní (break)beatovou zlodějnu z Venezuely, ponuré elektro a rap z Austrálie i psychedelický pop z Kalifornie. Domácí scénu tentokrát reprezentují (ba)romantička Lenka Dusilová a čím dál zajímavější duo Deaths. Stejně jako rockeři Bass Drum Of Death i oni jdou ve svých tracích až na krev. U-Huh.

Arca – Thievery
Credits: Alejandro Ghersi
Label: Mute
Venezuelský, v Brooklynu usazený producent Alejandro Ghersi aka Arca si v posledních dvou letech vydobyl pověst génia, kterému se podaří vše, na co jeho futuristická beatmakerská ruka sáhne. Spoluprodukoval několik tracků na albu Yeezus rappera Kanyeho Westa i druhé EPčko letošního velkého objevu – zpěvačky FKA twigs. Na svou loňskou mixtape &&&&& Arca 4. listopadu naváže regulérní debutovou deskou Xen, z níž aktuálně vypouští famózní instrumentálku Thievery.

Ariel Pink – Put Your Number In My Phone
Credits: Ariel Marcus Rosenberg
Label: 4AD
Učedník lo-fi průkopníka R. Stevieho Moora a jedna z nejvýraznějších postav současné indie scény Ariel Pink zvládl zmást své fanoušky ještě předtím, než vůbec vydal novou desku. Chystané dvojalbum na labelu 4AD, které se bude jmenovat Pom Pom, je totiž první deskou natočenou bez kapely Haunted Graffiti. Přestože se ale tváří jako první sólovka, Ariel se nechal slyšet, že ze všech dosavadních nahrávek je právě tahle nejmíň solitérská. O něco srozumitelnější než tiskové zprávy je ale první singl Put Your Number In My Phone, na kterém Ariel podobně jako na předchozím albu Mature Themes vyvolává duchy kalifornských The Byrds a předkládá posluchačům vzdušný melancholický hit plný zvonivých kytar, minimalistické basy a ležérního zpěvu. Celou desku nám Ariel Pink vloží nejenom do telefonů 18. listopadu.

Tkay Maidza – U-Huh
Credits: Takudzwa Victoria Maidza, Elk Road
Label: Dew Process / Universal
Množina s názvem „australské rapperky“ se rozhodně neomezuje jen na osobnost Iggy Azaely. Na paty jí možná už brzy bude šlapat osmnáctiletá, v Zimbabwe narozená rapperka Tkay Maidza, tvořící v australském Adelaide. Loni na sebe upozornila singlem Brontosaurus, aktuální singl U-Huh je ale úplně z jiné ligy. Stojí za ním australský producent Elk Road, který nedávno remixoval např. hit Boom Clap od Charli XCX.

03208104.jpeg

Crooked Colours – Capricious
Credits: Philip Slabber, Leon De Baughn, Liam Merrett-Park
Label: Sweat It Out
Australský týden na Radiu Wave podpoříme ve Factory i nasazením hodně vrtošivého singlu od tria Crooked Colours z Perthu. Výtečným, nervně hypnotickým trackem Capricious trojice láká na své nové (zatím nepojmenované) EP, které by se mělo objevit na labelu Sweat It Out ještě letos. Ponurá, perkusivní, nečekaně vrstevnatá skladba čerpá rovným dílem ze synth popu, hip hopu i současného R&B a je velkým příslibem věcí příštích.

Deaths – Lonewolves
Credits: Igor Bruso, Yaz Uemura
Label: self-released
Ohlašované debutové album kapely Deaths je na spadnutí. Projekt aktuálně sídlí v Berlíně, kde spolu Igor Bruso a japonská zvuková experimentátorka Yaz Uemura stvořili album Chapter One: Blame Me navazující na loňské tracky, jež jim právem vynesly nominaci v kategorii objev roku v cenách Vinyla. Hutný první singl dua, které Radio Wave před časem vyslalo na prestižní festival Eurosonic, se jmenuje Lonewolves a je zdarma ke stažení na webu kapely.

Bass Drum Of Death – For Blood
Credits: John Barrett, Colin Sneed, Print Choteau
Label: Innovative Leisure
Mississippští věrozvěstové chytlavého garážového rocku Bass Drum Of Death patří k nejplodnějším kapelám současnosti: 7. října vypustí do světa už své třetí album za necelé čtyři roky. Bude se jmenovat lakonicky Rip This a po singlu Left For Dead jej předjímá další syrový track For Blood, který téma brutální kocoviny zpracovává ještě o něco dynamičtěji, než bývá u Bass Drum Of Death zvykem.

03208103.jpeg

FMLYBND – Young Wild
Credits: Mac Montgomery, Braelyn Montgomery, Erik Mason, Justin Huntsman, Ethan Davis, Al Valles
Label: self-released
Čtveřice (dříve sextet) FMLYBND ze Santa Barbary se po krátkém oddechovém čase vrací na scénu ve velkém stylu: euforická skladba Young Wild (následující první oficiální singl Electricity) je ukázkou toho nejchytlavějšího synth popu, jehož energii se odolává jen těžko. Track vznikl ve spolupráci s producentem Ericem Palmquistem (Wavves, Bad Suns) a pochází z EPčka Back To Life, které přijde k životu 7. října.

Waters – I Feel Everything
Credits: Van Pierszalowski
Label: Vagrant
O nové desce sólového projektu Waters, za nímž stojí zpěvák a kytarista sanfranciské kapely Port O'Brien Van Pierszalowski, jsme vás informovali už v srpnu prostřednictvím singlu Got To My Head. K tři roky starému debutovému albu Out In The Light teď Pierszalowski připojí nové EP It All Might Be Okay, které vydá 14. října na labelu Vagrant, jemuž se upsal teprve před několika týdny. Otvírák minialba I Feel Everything je powerpopovou pumou nejvyšší jakosti.

Kleerup – Let Me In ft. Susanne Sundfor
Credits: Andreas Kleerup, Susanne Sundfor
Label: Warner Music
Jméno švédského elektronického producenta Andrease Kleerupa si fanoušci elektronického popu spojí s hitem With Every Heartbeat, který natočil se zpěvačkou Robyn. Už je to ale osm let, kdy společně dobyli vrchol britského žebříčku (a šest roků uběhlo od jeho úspěšného eponymního debutu, za který obdržel tři švédské hudební ceny). Kleerupova nového autorského materiálu se konečně dočkáme v polovině října, místo jedné klasické desky ale půjde o dvě minialba: první z nich se bude jmenovat As If We Never Won a budou na něm ke slyšení i hosté jako Niki & The Dove, Jenny Wilson nebo z našeho éteru dobře známá norská zpěvačka Susanne Sundfor. Poslední jmenovaná diva disponující úchvatným vokálem je slyšet v aktuálním singlu Let Me In, který míří do našeho playlistu.

Lenka Dusilová & Baromantika – Takafei
Credits: Lenka Dusilová, Martin E. Kyšperský, Beata Hlavenková
Label: Supraphon
Tři roky po albu Baromantika se vrací zpěvačka Lenka Dusilová. Její nové album V hodině smrti vychází už za dva týdny na značce Supraphon a kromě tradičního autorského týmu v čele s Beatou Hlavenkovou na něm spolupracovali také David Koller, Dan Bárta nebo Justin Lavash. Prvním singlem je skladba Takafei, k níž napsal text frontman brněnských Květů – Martin E. Kyšperský.

Spustit audio