NOVINKY: Austra, Seinabo Sey, Owen Pallette, Kalle, Sia a lustry

14. květen 2014
Factory Radia Wave

V aktuálních novinkách Radia Wave se hodně zpívá o vnitřních konfliktech: zápasí s nimi houslista a zpěvák Owen Pallette, těžké časy zažívá nastupující švédská hvězda Seinabo Sey a o ztraceném děcku je pro změnu skladba táborského objevu Kalle. Nezbývá než se v tušení léta spolu s anglo-italskými Mausi svalit ke kamarádovu bazénu, naleštit Three Man Cannon a naložit seriózní gangsta boogie. Patiently.

Austra – Habitat
Credits: Katie Stelmanis
Label: Domino
17. června uběhne přesně rok od vydání druhého alba Olympia kanadského projektu Austra, v jehož čele stojí zpěvačka Katie Stelmanis. A právě na tento den kapela přichystala své nové čtyřskladbové EP Habitat, na němž se kromě výtečného titulního songu objeví ještě tři instrumentálky. Zlověstný taneční track Habitat je už několik let součástí koncertního repertoáru Austry, ale až teď našla formace pro tuto dramatickou hymnu o bratrství to správné místo.

Three Man Cannon – Patiently
Credits: Matt Duke
Label: Lame-O
Filadelfská kapela Three Man Cannon se po tříleté hibernaci vrací s novým albem Pretty Many People. A soudě dle povedeného prvního singlu Patiently i s novým zvukem: pryč jsou „screamfolkové“ kompozice a thrashpunkový nápřah, čtveřice Three Man Cannon zní v roce 2014 jako chytrá pop-surfrocková kapela, jejíž riffy odkazují jak k aktuálnímu soundu kapel typu Real Estate, tak k pozdně devadesátkovým deskám formací jako Built To Spill.

Mausi – My Friend Has A Swimming Pool
Credits: Daisy Finetto, Thomas Finetto, Benji Huntrods, Ben Brown
Label: Relentless/Sony
Dalším potvrzením, že 90. léta minulého století jsou momentálně v kurzu, je aktuální singl My Friend Has A Swimming Pool italsko-anglické formace Mausi, který má šanci stát se prvním (před)letním hitem (produkoval ho Mark Ralph známý ze spolupráce s Hot Chip nebo Jagwar Ma). Devadesátkové houseové beaty, dominantní nu-disco klávesy, zvuk někde mezi dánskou eurodanceovou ikonou Alphabeat a indie miláčky Passion Pit. Lidi, já jsem z toho blázen, máme tady nový bazén.

Chad VanGaalen – Leaning On Bells
Credits: Chad VanGaalen
Label: Sub Pop
Jeden z nejméně doceněných písničkářů současnosti – kanadský muzikant a výtvarník Chad VanGaalen – před pár dny vydal své nové, zatím nejsilnější album Shrink Dust. VanGaalenovy písně jsou tu stejné jako svět jeho animovaných videí a fantaskních kreseb: hororové i jemné, posmutnělé i náležitě (řeklo by se cronenbergovsky) bizarní. Z nahrávky, která nezapře inspiraci tradiční americkou country a pro jejíž účely Chad sestrojil několik vlastních instrumentů, si nasazujeme jeden z dynamičtějších tracků – bezmála euforickou, psychedelickou skladbu Leaning On Bells.

03120577.jpeg

Sia – Chandelier
Credits: Sia Furler
Label: Monkey Puzzle
Australskou zpěvačku jménem Sia jsme si ve Factory představovali už loni v říjnu prostřednictvím skladby Elastic Heart. Její masivní nový singl Chandelier, který je slyšitelnou poctou Rihanně, patří mezi nejlepší popové songy poslední doby a má navíc i skvělé doprovodné video. U vokální performance tohoto kalibru padaj’ lustry.

Chase and Status – Gangsta Boogie ft. Raekwon & Knytro (remix)
Credits: Saul Milton, Will Kennard, Corey Woods
Label: MTA Records
Britské drum'n'bassové duo Chase and Status si na svém loňském albu Brand New Machine udělalo i výlet do světa hip hopu. Skladbu Gangsta Boogie aktuálně oživuje remix, ve kterém nově hostuje Raekwon z Wu-Tang Clan. Singl vychází na podporu jejich prvního severoamerického turné.

Seinabo Sey – Hard Time
Credits: Seinabo Sey
Label: self-released
Po hitu Younger se připomíná švédský elektro-soulový objev Seinabo Sey novou skladbou Hard Time, která údajně ohlašuje vydání její debutové desky. Zatím je o ní ale známo jen to, že vyjde do konce letošního roku. Třiadvacetiletá zpěvačka, která byla ke slyšení třeba na albu švédských hiphoperů Looptroop, na ní znovu spolupracovala s talentovaným producentem Magnusem Lidehällem. Singl, jenž svým zvukem upomene na nejlepší léta skladatele Mobyho, vychází ve Švédsku oficiálně tento týden, v Británii koncem června.

Owen Pallett – In Conflict
Credits: Owen Pallett
Label: Secret City / Domino
Čtyři roky jsme čekali na nové album od kanadského houslisty, skladatele a zpěváka Owena Palletta. 27. května se jeho diskografie rozroste o novinku In Conflict, čtvrté studiové album hudebníka, který dříve vystupoval pod jménem Final Fantasy. Na desce hostuje Brian Eno a částečně se natáčela v Praze s českým FILMharmonickým orchestrem. Je tudíž jasné, že Pallett na desce znovu míchá své intimní písničkářství se symfonickými aranžemi, velký prostor ale tentokrát dostaly i elektronické nástroje – důkazem je i titulní skladba In Conflict.

Brooklyn83 – Storm In a Teacup (Prince of Tennis Remix)
Credits: Lukáš Turza, Jan Čechtický, David Volenec
Label: Quazi Delict
Pražský producent Lukáš Turza se v minulosti výrazně prosadil pod hlavičkou drum'n'bassového projektu Juanita Juarez, se kterým byl v roce 2004 nominován na žánrového Anděla. V breakbeatových vlnách se pohybuje i pod novým jménem Brooklyn83, pod nímž aktuálně vydává nový singl Storm In a Teacup, který má být předzvěstí chystaného alba. Novinku doplňuje i remix od dvojice Prince of Tennis, který míří do našeho vysílání.

03120576.jpeg

Kalle – My Lost Child
Credits: David Zeman, Veronika Buriánková
Label: self-released
Táborské duo Kalle, jež tvoří kytarista David Zeman a zpěvačka Veronika Buriánková, aktuálně debutuje albem Live from the Room. Nahráli ho na čtyřstopý magnetofon letos v březnu a vychází jako digitální download a na kazetě v počtu 113 kusů. Kalle svůj debut pokřtili minulý pátek na společném koncertě s Planetami a Aran Epochal. Desku si představujeme působivou skladbou My Lost Child, která ji otevírá.

Spustit audio