NOVINKY: Bonobo, epické koupele Baths a roztleskávačky

30. duben 2014
Factory Radia Wave

Nedávno proběhlý Record Store Day se na várce novinek v playlistu Radia Wave podepsal prostřednictvím nu-jazzového producenta Bonoba, který připravil svébytnou coververzi skladby od písničkáře Donovana z konce 60. let. Urodilo se ale i na poli horkých novinek – Baths se vrátil ve velkém stylu s epickým tanečním trackem Ocean Death, pozornost zaslouží i Jamie XX nebo Flume, který si ve svém remixu vzal na paškál mladičkou Lorde. Do novinek míří i dva výborné české tracky – elektro popová píseň Boje od dvojice Leto a Silence z dílny nováčků Moonic. Krásně se u toho smějeme.

Dominique Young Unique – Throw It Down
Credits: Dominique Clark, Daniel Stein, Adegbenga Adejumo, Jon Shave, Jason Pebworth & George Astasio
Label: Sony Records
Rapperka a modelka Dominique Young Unique pochází z Floridy, její elektrem střižená energická produkce ale zatím slaví úspěchy hlavně v Evropě. Žádný div, že singl Throw It Down, kterým po několika mixtapes a EPčkách debutuje na značce Sony, svěřila do péče britských beatmakerů, kterými jsou stálice místní klubové scény DJ Fresh a Benga. Skladba je předzvěstí dlouhohrajícího debutu, který ale zatím ještě nemá ani jméno, natož datum vydání.

Bonobo – Get Thy Bearings
Credits: Simon Green, Donovan Philips Leitch
Label: Late Night Tales
Mezi raritami, které se minulou sobotu dočkaly vinylového vydání během letošního Record Store Day, byla i skladba Get Thy Bearings od britského nu-jazzového producenta Bonobo. Původně nicméně patřila do repertoáru skotského písničkáře Donovana, který ji nahrál v roce 1968 na slavné album Hurdy Gurdy Man. O vokály se postarala zpěvačka Szjerdene, která nazpívala výraznou část skladeb na Bonobově loňské desce The North Borders. Skladba se původně objevila v mixované verzi na pokračování DJské kompilace Late Night Tales, kterou připravil právě Bonobo.

Lorde – Tennis Court (Flume Remix)
Credits: Ella Marija Lani Yelich-O'Connor, Joel Little, Harley Edward Streten
Label: Universal
Tennis Court, tedy úvodní skladbu z veleúspěšné desky Lorde Pure Heroin, už nazpívali i Bruce Springsteen či Rick Ross, teď se ale konečně dočkala oficiálního remixu a ten je velmi povedený. Stojí za ním australský producent Flume, který o sobě dal nedávno vědět, když získal hned čtyři výroční australské ceny – mimo jiné i jako objev roku a mužský interpret roku. Kromě skvělého eponymního debutu už má za sebou i několik remixů – třeba pro Disclosure, Rustieho či australské rappery Hermitude, kterým s remixem skladby HyperParadise dokonce pomohl i do australského singlového žebříčku.

Jamie XX – Girl
Credits: Jamie Smith
Label: XL Recordings
Jamie Smith alias bubeník londýnských the xx vydává po třech letech znovu singl pod hlavičkou svého sólového producentského projektu Jamie XX. Obsahuje skladby Girl a Sleep Sound a stejně jako jeho starší tvorba se nese v duchu atmosférického post-dubstepu. Do našeho výběru se prodral první jmenovaný track. Ještě dodejme, že v mezičase Jamie vypomáhal na deskách severoamerických hvězd, jako jsou Drake nebo Alicia Keys.

Little Dragon – Paris
Credits: Erik Bodin, Fredrik Källgren Wallin, Håkan Wirenstrand, Yukimi Nagano
Label: Loma Vista Recordings
Od kapely Little Dragon už si hrajeme skladbu Klapp Klapp, která stejně jako další singl Paris pochází z chystaného dlouhohrajícího alba Nabuma Rubberband. Švédská kapela vedená zpěvačkou s japonskými kořeny Yukimi Nagano zatím podle ukázek jasně naznačila, jak bude nová nahrávka znít – jejich verze elektro popu je optimistická, hravá a bohatá na detaily. Celek ale kupředu táhne především vokál zmíněné Nagano, který se neztrácí ani na bohaté skandinávské scéně.

03111828.jpeg

Baths – Ocean Death
Credits: Will Wiesenfeld
Label: Anticon
Americký producent Will Wiesenfeld, kterého znají posluchači elektronické hudby už od roku 2010 pod jménem Baths, má na svém kontě trojici dlouhohrajících desek. Ta poslední, která nese název Obsidian, vyšla v loňském roce a na její náladě se znatelně podepsala vážná nemoc, kterou Will v době přípravy alba prodělával. Podle zbrusu nového singlu Ocean Death, který propaguje chystané stejnojmenné EP, se nezdá, že by měl Baths v plánu vrátit se k optimistické hudbě. Mezi řádky epického tanečního tracku se ale stopy naděje najít dají.

Moonic – Silence
Credits: David Minařík, Ann Declercq
Label: self-released
O elektropopovém projektu Moonic, který tvoří producent David Minařík a zpěvačka Ann Declercq, se toho zatím moc neví. Jisté je jenom to, že debutové eponymní EP má šest skladeb a ještě čeká na svého vydavatele. Do rotace Radia Wave jsme z šestice skladeb ze zmíněného EP vybrali hned tu úvodní, track s názvem Silence.

ZHU – Cocaine Model
Credits: ZHU
Label: Mind of a Genius
Mysteriózní zpěvák a producent ZHU, kterému se zatím daří zůstat v anonymitě, konečně vydal debutové EP Nightday. Na prvotině najdeme šestici skladeb, které zřetelně navazují na právě probíhající vlnu sofistikovaného elektronického r’n’b. Nejnadšenější reakce zatím vzbudila skladba Cocaine Model, kterou si nasazujeme do rotace – elektro-soulová balada s výrazným vokálem zatím patří k tomu nejemotivnějšímu, co letos fúze elektronického a soulového feelingu přinesla.

LETO – Boje
Credits: Roman Rakovský, Beáta Rakovská
Label: MMM / Silver Rocket
Nezávislý slezský label MMM si zakládá spíš na kytarových kapelách s přízviskem heavy, ale jak řekli v pořadu Radia Wave Špína – po prošlapání cesty indie-popovými Planetami se už nebojí zabrousit ani do popových zákoutí. Hudební alter-ego Bosse a sekretářky LETO je po Stevie Brufen novým popovým vyslancem MMM, který letos v létě chystá debutovou desku. Ta sice zatím nemá název, to nám ale nebrání nasadit si jejich skladbu Boje.

03109567.jpeg

Them 9’s – Dreams
Credits: Josh Haire, Jay Carey, Daniel Marie
Label: self-released
Australské trio Them 9’s má blues rockové kořeny, jejich aktuální skladba příznačně nazvaná Dreams se ale ubírá úplně jiným směrem. Blogosféra je zatím nejčastěji přirovnává ke krajanům Tame Impala, se kterými je spojuje cit pro delikátní psychedelickou produkci a zvukové detaily. Skupině Them 9’s ale nechybí ani to hlavní – chytlavé refrény. Skladba Dreams se z pokojného melancholického plynutí překlápí do úchvatného hlavního motivu, který je stejnou měrou euforický i sentimentální.

Cheeerleader – Perfect Vision
Credits: Joe Haller, Chris Duran, Joshua Pannepacker, Paul Impellizeri, Carl Bahner
Label: Young & Lost / Bright Antenna
Wu-Tang Clan, Otis Redding a Pixies – to jsou prý největší hudební vzory kapely Cheerleader, která ale svoje kořeny velmi úspěšně skrývá. Jejich hudební světonázor je velmi prostý – soudě podle aktuálního singlu Perfect Vision se prostě snaží skládat co možná nejchytlavější a nejúdernější hudbu. Pětičlenná skupina z Filadelfie vyznává formálně nekomplikovaný kytarový pop, který sází všechny karty na melodii. Zatím se jim to daří, zmíněný singl Perfect Vision je znamenitý. Dlouhohrající desku zatím skupina nechystá, pokud se jí ale někdy dočkáme a pokud bude stejně návyková jako Perfect Vision, půjde určitě o jednu z nejhitovějších nahrávek roku.

Spustit audio