NOVINKY: HRTL, Sally Dige, Krasik, Hookworms a další červi

14. listopad 2017
Factory Radia Wave

Brněnský producent HRTL se od doby, kdy jsme nasazovali do rotace jeho první track, vypracoval v jedno z nejžádanějších českých jmen na elektronické scéně a teď se vrací s novým singlem. V denním proudu Radia Wave uslyšíte kromě jeho novinky třeba i montrealské pohodáře Men I Trust, disco punk Hookworms nebo třeba Jamilu Woods ve spolupráci s kapelou NE-HI.

Alyeska – Stones
Credits: Alaska Reid
Label: Unsatisfied Records

První, co člověka napadne při poslechu singlu Stones, jsou legendární Sonic Youth někdy kolem desky Rather Ripped – a to je rozhodně více než dobrá reference. Všechno přitom mohlo být jinak – zpěvačku Alasku Reid, která stojí za projektem Alyeska, se prý manažeři snažili natlačit do pozice nové Sheryl Crow. Reid si ale naštěstí šla svou cestu a výsledkem je zatím letošní debutový release Crush. Singl Stones tuhle krátkou desku doplňuje.

Sally Dige – Holding On
Credits: Sally Dige
Label: self-released

Hédonistický synth pop s minimem experimentování, ale maximem melodie a chytlavosti – tak by se ve zkratce dala popsat hudba, kterou tvoří kanadsko-dánská hudebnice a umělkyně Sally Dige. V Berlíně usazená zpěvačka a producentka vydala svoji debutovou desku před dvěma lety a aktuálně navazuje druhým albem Holding On. Do naší rotace putuje ledově chladný titulní singl, ke kterému vznikl i lehce kabaretní videoklip. 

HRTL – My Pizza Is Dead
Credits: Leoš Hort
Label: Nona Records

Účastník posledního ročníku exportní soutěže Radia Wave Czeching a jeden z nejpozoruhodnějších českých producentů elektronické hudby HRTL se začátkem prosince znovu přihlásí s novou dlouhohrající deskou. Album nazvané Yellow Mellow si budete moct na Radiu Wave exkluzivně poslechnout prostřednictvím streamu, ještě předtím si ale nasazujeme do rotace první singl My Pizza Is Dead. Ten je dokonalou ukázkou HRTLova kouzlení s modulárními syntezátory.

NE-HI – The Times I’m Not There ft. Jamila Woods
Credits: NE-Hi, Jamila Woods
Label: Grand Jury Music

Chicagská kapela NE-Hi natočila skladbu The Times I’m Not There už před třemi lety na svoji debutovou desku. Tehdy byla opatřená poměrně klasickým indie rockovým soundem, nová verze songu je ale o něco zajímavější. Svým vokálem k ní totiž přispěla zpěvačka Jamila Woods, která celé vyznění obrátila spíš někam k soulu. Připomínáme, že od debutu Jamily Woods už uběhl skoro rok a půl, v roce 2018 by se tedy slušelo vydat další desku – píseň The Times I’m Not There je totiž výborná návnada.

Krasik – Eating Disorder
Credits: Marek Krasík
Label: self-released

Nenápadný projekt olomouckého písničkáře Marka Krasíka lakonicky pojmenovaný Krasik se poprvé zabydlel v našem playlistu letos v květnu, kdy se bývalý člen kapely Skydive vrhnul na sólovou dráhu. Na debutový singl GoGoGirl teď Krasik navazuje EPčkem When The Night Turns Into Day, ze kterého jsme si vybrali song Eating Disorder. Balada ve středním tempu čerpá z devadesátkového indie rocku. Celý trojskladbový release je k poslechu na Bandcampu.

Hookworms – Negative Space
Credits: MJ
Label: Domino

První dvě alba anglické kapely z města Leeds nazvané Hookworms odtikávala spíš v tempu špinavějšího punku, chystaná třetí deska Microshift, která vyjde u slavného labelu Domino, je ale o něco prosluněnější. Hookworms v čele se zpěvákem MJ přesedlali na indie rock nasáknutý disco soundem a logicky tak teď trochu připomínají třeba LCD Soundsystem. Do naší rotace putuje tepající singl Negative Space.

Men I Trust – Tailwhip
Credits: Men I Trust
Label: self-released

Vlivný hudební indie blog Gorilla vs. Bear označil skladbu Tailwhip od montrealských Men I Trust za nejlepší song roku 2017. To je samozřejmě trochu přehnané tvrzení, ilustruje ale, jak chytlavou hudbu kapela dělá. Skupina se pohybuje někde na pomezí indie popu, písničkářství a chillwavu a debutovou desku vydala už před třemi lety. Letos zatím jenom přisypává singly po jednom, každý z nich je ale potenciální hitovka.

GFOTY – Tongue
Credits: Polly-Louisa Salmon
Label: PC Music

Girlfriend of the year aka GFOTY je anglická zpěvačka napojená na popové dadaisty PC Music. Od loňské desky Call Him A Doctor zásobovala fanoušky písněmi smíchanými do tanečních mini-mixů, 17. listopadu skladby vyjdou na kompilaci GFOTYBUCKS, kterou GFOTY ohlašuje jako kolekci svých největších hitů. Desku ohlašuje singl Tongue, který je obdařený povedeným videoklipem.

Roy Blair – Perfume
Credits: Roy Blair
Label: self-released

Losangelský písničkář Roy Blair si svoje první krůčky odbyl jako backvokalista na turné Kevina Abstracta – zakladatele rapové kliky Brockhampton. Od začátku loňského roku se na internetu začaly objevovat jeho skladby, které míchají folkové balady a soul. Aktuální singl Perfume už ohlašuje jeho debutové album, které se jmenuje Cat Heaven a mělo by vyjít ještě letos. O produkci tracku se postaral novozélandský beatmaker Lontalius.

Angelo Mota – Internet
Credits: Angelo Mota
Label: Crystal Avenue

Dvaadvacetiletý rapper z New Jersey na sebe vloni upozornil albem House of Diamonds. Letos už stihl vydat několik dalších singlů, nás zaujal ten aktuální Internet – shrnuje v něm vzestupy a pády svého života spojené s webem. Aneb: „Shit ain't been the same since the Internet.“ Mota si track i sám produkoval.

autoři: Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio