Novinky Radia Wave: 48. týden

29. listopad 2011
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 48. týden roku 2011.

Gonjasufi – Nikels and Dimes
Po EPčku The Ninth Inning se sufijský hiphopový mystik Gonjasufi vrací ke své domovské značce Warp a vypouští na ní internetový singl Nikels and Dimes. Ten je předzvěstí jeho desetiskladbového alba MU.ZZ.LE., které by mělo vyjít 24. ledna. Desku si Gonjasufi kompletně zprodukoval sám.

Sharon Van Etten – Serpents
Schovanka Kypa Malonea z TV On The Radio a Aarona Dessnera z The National, oblíbenkyně The Antlers, písničkářka z New Yorku, která našla inspiraci až v Tennessee během studií na vysoké škole. To je Sharon Van Etten, která zatím dodržuje harmonogram „co rok – to jedno album“. Příští rok v únor jí vyjde na labelu Jagjaguwar třetí deska Tramp a krom samotné autorky se na novince mihnou i Zach Condon z Beirut, Jenn Wasner z Wye Oak, Matt Barrick z The Walkmen nebo už zmíněný Aaron Dessner z The National.

02495759.jpeg

The Dodos – So Cold
Sanfranciské duo The Dodos, jež vyznává metodu rafinovaného naivismu, letos vydalo zdařilé, leč ne zcela doceněné album No Color. Nyní pánové Meric Long a Logan Kroeber pouští do světa dosud nevydaný track s názvem So Cold, který je opět pastvou pro uši všech milovníků testosteronového indie-folku. Svobodomyslně pojatá skladba postavená na víření perkusí a hravých motivech kytary znovu zřetelně navazuje na vlnu tzv. nového primitivismu a weird-folku.

01047648.jpeg

Sunbears – They Think They're Soooo Philosophical
Dvojice Jonathan Grant Berlin a Jared Chase Bowser, to znamená parta Sunbears, ráda natáčí videoklipy. Na svou debutovou desku You Will Live Forever jich radostně, v duchu své tvorby, vyplivli hned několik. Pokud se vám stýská po letních radovánkách, zavřete oči, najděte si cokoliv od Sunbears, kteří ve své tvorbě adorují odkaz Flaming Lips nebo psychedelicky očouzených The Beatles. Jedna z nejlepších neupsaných kapel loňského roku to na nás zkusí s kouskem They Think They're Soooo Philosophical.



The Big Pink – Hit The Ground (Superman)
Asi to bude příští rok velká pecka. Angličané The Big Pink poctivě čechrají pozornost před vydáním své nové desky Future This. Už druhý singl Hit The Ground (Superman) je znovu poprockovou trefou přímo na komoru, a tak i od připravovaného alba Robbieho Furze a Mila Cordella, které vyjde v lednu příštího roku na labelu 4AD, čekejte velké věci.

02495872.jpeg

Charli XCX – Nuclear Seasons
V patnácti vydala první singl a od té doby se o ní mluví jako o popové hvězdě budoucnosti. Teď je Charli XCX osmnáct a nastal čas, aby její kariéra skutečně začala – první oficiální singl Nuclear Seasons vychází tento týden. Zpěvačka z Londýna svůj styl popisuje jako goth-pop a text skladby se točí kolem tématu rozkladu – ať už vztahu, nebo civilizace. Pod skladbou je podepsaný Ariel Rechtshaid (Glasser, Cass McCombs, Alex Clare) a čerstvě zveřejněný videoklip ke skladbě režíroval Ryan Andrews.



Doomtree – No Way
Hiphopový kolektiv Doomtree z Minneapolis se aktuálně sestává z dvou producentů a pěti rapperů, mezi nimiž najdete i jména jako P.O.S., Sims nebo rapperku Dessu kteří už mají všichni slibně rozjetou vlastní kariéru. Vloni pod hlavičkou kolektivu vyšla mash-upová mixtape The WUGAZI míchající Wu Tang Clan a The Fugazi, teď je venku jejich třetí společný studiový počin No Kings. Album vydávají na vlastním labelu Doomtree Records.

02495858.jpeg

Expensive Looks – Nothing More
Expensive Looks je pseudonym newyorského producenta Alece Felda, který se po letech testování odhodlal k vydávání své muziky na fyzických nosičích. Jeho hitově rozostřená elektronika může v náznacích připomenout rukopis Pandy Beara. Debutová deska Dark Matters přijde na svět 17. ledna na labelu Group Tightener a bude obsahovat i singl Nothing More, který vám nabízíme ve vysílání Radia Wave

Sea Lions – I Should Be Sleeping
Indie kvintet z Kalifornie, který si říká Sea Lions, připravil na podzim letošního roku svou debutovou desku s lehko zapamatovatelným názvem Everything You Always Wanted To Know About Sea Lions But Were Afraid To Ask a potvrzuje jen pověst, která ho několika singly předcházela. To znamená, že jejich inspirací jsou nejen regionální předchůdci z optimistických kytarových let 60., ale také trochu komplikovanější protagonisté kazetové vlny C-86. Konglomerát všech ingrediencí v hitovém podání nejlépe zrcadlí otvírák I Should Be Sleeping.

02495797.jpeg

ASAP Rocky – Palace
Třiadvacetiletý harlemský rapper ASAP Rocky patří mezi nejnadějnější jména na současné hiphopové scéně. Není divu, že mladík, kterého proslavily tracky jako Peso nebo Grippin´ Woodgrain, v uplynulých dnech podepsal závratný kontrakt na 3 miliony dolarů (v té době měl ovšem na účtu pouhé 3 000). Kvality tohoto mladíka dokazuje i povedená skladba Palace, jejíž triumfální vyznění má na svědomí producent Clams Casino a která otevírá ASAPův aktuální debutový mixtape LIVE.LOVE.ASAP.

Ford & Lopatin feat. Tamaryn – Flying Dream
Minulý týden vydal prestižní label Mexican Summer svůj jubilejní, stý release. Není jím nic jiného než split singl americké elektronické dvojice Ford & Lopatin (druhý jmenovaný je známý také jako Oneohtrix Point Never). My si do vysílání nasazujeme melodicky výraznou skladbu Flying Dream, v níž pány Forda a Lopatina doprovází původem novozélandská zpěvačka Tamaryn. Éterický song patří k tomu vůbec nejlepšímu, co Lopatin v poslední době pod jakýmkoli ze svých pseudonymů vydal.

02495847.jpeg
Spustit audio