Novinky Radia Wave: 48. týden

27. listopad 2012
Factory Radia Wave

Nová várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 48. týden.

American Royalty – Matchstick
Credits: Marc Gilfry, William T. Richardson
Label: self-released
Losangeleská kapela American Royalty původně neměla valné ambice a své studiové křížence potemnělého garážového rocku a elektroniky nabízela k poslechu především svým kamarádům a známým. Vzhledem ke kvalitě jejich hudby na sebe ale hype nedal dlouho čekat – ostatně recenzentská přirovnání ke specifické mutaci The Black Keys a Boys Noize tentokrát nejsou úplně od věci. My si do vysílání Radia Wave nasazujeme povedený psychedelický amalgám elektroniky a blues rocku v podobě hymnické skladby Matchstick. K tracku, který pochází ze stejnojmenného letošního EP, vznikl i abstraktní „pollockovský“ videoklip.

Harouki Zombi – Objet Petit A
Credits: Nina Barnes, Orenda Fink
Label: Polyvinyl
„Zábava pro padlé impérium“ – tak popisuje svoji tvorbu hudební dvojice Harouki Zombi, kterou tvoří Nina Barnes z Of Montreal a Orenda Fink z projektu Azure Ray. Čtyřpísňové EPčko Objet Petit A je jejich prvním počinem pod tímto jménem, přičemž jednu ze skladeb napsal Kevin Barnes (šéf Of Montreal a manžel Niny). Stejně jako v případě zmiňované domovské kapely Niny Barnes i zde k pestrobarevné hudbě neodmyslitelně patří bláznivá koncertní show půvabně popisovaná jako trapný neo-kabaret.

Björk – Virus (Hudson Mohawke Peaches & Guacamol Remix)
Credits: Björk Gudmundsdóttir, Sigurjón Birgir Sigurdsson, Ross Birchard
Label: One Little Indian
Poslední studiové album islandské divy Björk nazvané Biophilia je už více než rok staré. Vizionářská zpěvačka nicméně aktuálně posbírala své nejoblíbenější remixy, které vznikly k písním z desky (některé z nich vyšly v rámci singlových projektů The Crystalline Series a The Biophilia Remix Series). Kolekce dostala jméno Bastards a vešly se na ni alternativní verze skladeb od Matthewa Herberta, Omara Souleymana, Alva Noto nebo Death Grips. Na kolekci je ke slyšení i Peaches and Guacamol Remix tracku Virus, o který se postaral čím dál slavnější skotský producent a DJ Hudson Mohawke.

02775922.jpeg

Parquet Courts – Borrowed Time
Credits: Andrew Savage, Max Savage, Austin Brown
Label: Dull Tools
Newyorští postpunkeři s texaskými kořeny Parquet Courts způsobili svým letošním regulérní debutem Light Up Gold (předchozí American Specialties bylo čtyřpísňové minialbum distribuované pouze na kazetách) na americké DIY scéně malou senzaci. Čtveřice, v jejímž středu stojí Andrew Savage (ze spřízněné kapely Fergus & Geronimo), fanoušky uchvátila extrémní chytlavostí i vtipnými hrátkami s tempem skladeb. Dokonalým příkladem obojího je i energický singl Borrowed Time: dva falešné konce, přátelé, kdo z vás to má!

AraabMuzik – After Hours
Credits: Abraham Orellana
Label: self-released
Zářijový leak nové desky beatmakera (v pravém slova smyslu) AraabMuzika se ukázal být falešnou stopou – nicméně americký MPC maestro podle všeho už delší dobu chystá pokračování svého loňského opusu Electronic Dreams, na kterém brilantně spojil samplovou ekvilibristiku s lehce pokleslou euforií devadesátkového eurotrance. Možnou předzvěstí zvuku druhého alba, na němž se (prý!) mají producentsky podílet i páni Diplo a Skrillex, by mohl být i AraabMuzikův nový track After Hours, jehož lahodný elektro-vibe bude od teď čeřit vody našeho vysílání.

02775956.jpeg

Memory Tapes – Neighborhood Watch
Credits: Dayve Hawk
Label: Carpark
Dreampopový projekt Memory Tapes, za nímž stojí zpěvák, producent a experimentátor se syntetickými zvuky Dayve Hawk, vydá 4. prosince své třetí album Grace/Confusion, které — soudě dle prvního, osmiminutového singlu Sheila – zřetelně míří do vod ambiciózního prog-popu. Tyto domněnky nyní potvrzuje o něco přístupnější, opět rafinovaně vystavěná skladba Neighborhood Watch, která potěší především milovníky matrjoškových struktur: v aktuálních písních Memory Tapes jako by se skrývalo vždycky ještě alespoň pět dalších.

Clinic – Seamless Boogie Woogie
Credits: Adrian Blackburn, Brian Campbell, Jonathan Hartley, Carl Turney
Label: Domino
Clinic – vynalézaví rockeři s ústními rouškami – slaví letošní patnácté výročí fungování kapely vydáním sedmé řadové desky Free Reign. Novinku výsledným mixem posunul nám dobře známý Daniel Lopatin (Oneohtrix Point Never) do výrazně elektroničtější polohy, přesto se z ní nevytrácí „živá“ souhra celé čtveřice. Z alba, které vychází na domovském labelu kapely Domino, vám ve vysílání Radia Wave nabízíme singl nazvaný Seamless Boogie Woogie, který se podtitulem BBC2 10PM obrací k nočnímu proudu kolegů z anglického veřejnoprávního rozhlasu.

02776027.jpeg

Luno – This Is The Fake
Credits: Ema Brabcová, Šmity
Label: Indies Scope
Luno – kapelu Emy Brabcové a Šmityho, kteří se znají již z projektu Roe-Deer – jsme si letos na Radiu Wave představovali singlem Wrong Start. Nové album Zeroth ale představuje kvartet v nezvykle pestrém rejstříku melancholického indie rocku. Zvuk jindy tak ponuře znějící kapely se místy projasňuje a také díky textům zní nečekaně optimisticky – podobně jako ve skladbě This Is The Fake.

02776036.jpeg

Matt Shadetek ft. Troy Ave – La Vida Loca
Credits: Matt Schell
Label: Dutty Artz
Newyorský producent Matt Shadetek (člen dnes už neexistující dvojice Team Shadetek) rád míchá americké hiphopové beaty s britským grime nebo dalšími výdobytky globální bass music a momentálně se připomíná novým singlem La Vida Loca. Hostuje v něm rapper Troy Ave a vychází na značce Dutty Artz, již autor vlastní společně s DJ/rupture. Singl také ohlašuje jeho nové album The Empire Never Ended, které vyjde v příštím roce a naváže na jeho dva roky starou desku Flowers.

Spustit audio