Novinky Radia Wave

1. únor 2011
Factory Radia Wave

Další várka čerstvé muziky z toho, co se na hudební scéně urodilo za poslední týden nejzajímavějšího. Přečtěte si více o nasazovaných skladbách v playlistu Radia Wave pro 5. týden roku 2011.

If By Yes – Eliza with David Byrne
Takováhle setkání máme rádi: zatímco Petra Haden pochází z nevšedního vokálního sdružení Imaginaryland nebo Petra Haden Sings The Who Sell Out, Yuka Honda zase za posledních patnáct let stihla zvukově operovat napříč jazzem, hip hopem, funkem, popem a avantgardou. Hondu jste také mohli zaznamenat coby členku sdružení Cibo Matto. Do své nové kapely If By Yes dámy přizvaly kytaristu Hirotaku Shimizu a bubeníka Yuko Arakiho, oba stálé členy japonské kapely Cornelius. Coby If By Yes debutují albem Salt On Sea Glass, kde kromě kytaristy Nelse Clinea hostuje ve skladbě Eliza newyorský veterán David Byrne. Výsledkem je prvotřídní sofistikovaný pop.

DeVotchKa – 100 Other Lovers
Ze sdružení původně doprovodných hudebníků burlesek se v kapele DeVotchKa vypracoval svébytný ansámbl, který daleko přesáhl akční rádius domovského Denveru. DeVotchKa na prvního března nachystala osmé album 100 Lovers a už na něm nejsou tolik patrné jejich dříve charakteristické hudební příměsi z tradic řecké, mexické nebo romské kultury. Zato kapela může svým přímočařejším namířením k rocku oslovit širší publikum, což by si DeVotchKa rozhodně zasloužila.

02247500.jpeg

Chase & Status ft. Tinie Tempah – Hitz
Producentské duo Chase & Status se pomalu stává nejznámějšími představiteli současného drum'n'bassu. Má to potvrdit i jejich druhé album No More Idols, které vychází poslední lednový den. Kromě popových refrénů obsahuje také řadu kolaborací s londýnskými grime rappery (Tempa T, Dizzee Rascal). Skladbu Hitz s nimi nazpívala současná velká hvězda britského popu Tinie Tempah, který nedávno posbíral čtyři nominace na Brit Awards.

Risto – Elävä ihmisjumala
Výsostně nezávislé vydavatelství Fonal se specializuje na ambientní, experimentální anebo folkovou hudbu. Ovšem finská skupina Risto, která na Fonalu svá alba vydává, se naprosto vymyká jakémukoli žánrovému zařazení a její hudba je často rozpačitě označována coby indie rock. Kapela Rista Ylihärsilä podnítila celkem slušné mediální nadšení s poslední nahrávkou Aurinko, ovšem skladba Elävä ihmisjumala pochází už z letošní novinky 176-671 (Ensimmäiset Askeleet). Většina z nás sice Ristovi nerozumí ani slovo, ale album je to i tak neobyčejně podnětné.

02247513.jpeg

Austra – Beat And The Pulse
Kanaďanka Katie Stelmanis vedla posledních deset let několik skupin, ovšem teprve debut její kapely Austra je zřetelně hmatatelným vyústěním jejího snažení, které vzešlo z torontské nezávislé scény. Katie hostovala na nahrávkách F*cked Up a někdy je označována jako ženský protějšek Owena Palletta. Austra však oproti Pallettovi míří částečně na taneční parket a třeba i za fanoušky The Knife.

Does It Offend You, Yeah? – The Monkeys Are Coming
Britští dancepunkoví výtržníci Does It Offend You, Yeah? slavili před třemi lety úspěch se svým zuřivým debutem, který byl vyvrcholením tehdy módní vlny elektro rockerů typu Hadouken! nebo Klaxons. Na 14. března chystají prubířský kámen své trvanlivosti s druhým albem Don't Say We Didn't Warn You. Opičáci opět přichází.

02247537.jpeg

The Streets ft. Jammer – Cinema Barz
Mike Skinner alias The Streets už dlouho mluví o tom, že svoji kariéru ukončí poslední deskou Computers & Blues. Měla by vyjít 7. února, ještě předtím ale vypustil na internet novou mixtape Cyberspace & Reds. Obsahuje některé raritní skladby a hodně kolaborací s jinými rappery. Mezi nimi je i skladba Cinema Barz, ve které hostuje grimeový klasik Jammer.

El-P ft. Nocando – Time Won't Tell (remix)
Rapper a producent El-P vydal vloni kolekci instrumentálních skladeb Weareallgoingtoburninhellmegamixxx3. Z novinek se dočkala klipového zpracování skladba Time Won’t Tell, teď k ní natočil rapovou verzi rapper Nocando, který vloni nahrál kritikou chválené album Jimmy the Lock.

Nicole Atkins – Vultures
Nové album písničkářky Nicole Atkins má být definitivní tečkou za vztahem s bývalým přítelem, nahrávací společností, ale i její kapelou Nicole Atkins & The Sea. Pouze sama za sebe tedy vydává na začátku února ambiciózní sólovku Mondo Amore.

02247539.jpeg

Nicolas Jaar – Space Is Only Noise If You Can See
Dvacetiletý chilský producent Nicolas Jaar je považován za jednu z největších nadějí současné taneční hudby a deník Guardian ho nedávno srovnal s Ricardo Villalobosem nebo Aphex Twinem. Vloni debutoval EP Time For Us, jeho dlouhohrající albový debut Space Is Only Noise je naplánovaný na polovinu února.

Shilpa Ray And Her Happy Hookers – Hookers
Začátek roku 2011 patří v nezávislé hudbě suverénně ženám. Vedle Anny Calvi, PJ Harvey a Joan As Police Woman září Shilpa Ray se svými „šťastnými šlapkami“. Vybíráme už druhou ukázku z výtečné nahrávky Teenage And Torture. Skladba Hookers otevírá album, které je podmanivou a nekompromisní výpovědí ženy žijící ve velkém městě.

The Kills - Satellite
Přítelkyně Jamieho Hince, Kate Moss, může házet laptop s hudbou své ošklivější polovičky do bazénu, kolikrát chce, ale zdá se, že vydání nové desky The Kills už nic nezastaví. Hincova hudební partnerka ve "Vraždách" Alison Mosshart si totiž také dala od své dvouleté avantýry s The Dead Weather pohov a oba se mohli vrhnout na následovníka zatím posledního alba Midnight Boom domovské kapely. Novinka The Kills se bude jmenovat Blood Pressures a vyjde na začátku dubna. Zatím servírujeme singl Satellite.

02129925.jpeg

Fleet Foxes - Helplessness Blues
Před třemi lety spustili Fleet Foxes lavinu opěvných textů, vše začalo mimořádným EP Sun Giant a následoval vzdušný debut, který stanul na vrcholu mnoha výročních žebříčků. Do té doby neznámé kluky ze Seattlu a jejich chytré rurální písničky museli ocenit i ti největší škarohlídi, kterým při představě vousatých folkařů naskakuje kopřivka. Fleet Foxes chystají na třetího května následovníka a celý svět očekává velké věci. Každopádně to nebudou mít lehké. Jako první ochutnávku z druhého alba Fleet Foxes nabízíme titulní skladbu Helplessness Blues.

autoři: Tomáš Turek , Karel Veselý
Spustit audio