Nůžky v českém fotbale se rozevírají. Začátek ligy ukáže, jak moc

12. červenec 2019
Tribuna

Jako by ani neskončila a už znovu začíná. Největší a nejdiskutovanější sportovní spektákl v Česku, kterým je fotbalová liga, otevírá již tento víkend své brány. Jak se v českém rybníčku projeví přestupová bomba letní přestávky, proč plzeňská štika šetří v boji o titul, ale také jak moc se rozevírají nůžky mezi Prahou a republikovou periférií, dopodrobna rozebírá nový díl Tribuny.

Měsíc a pár dní utekly od posledního utkání loňské sezony a nejvyšší česká fotbalová soutěž začíná znovu. „Myslím, že je to rozumný nápad posunout ligu co nejdřív do prázdnin,“ souhlasí s brzkým termínem Martin Vait. „Jednak kvůli tomu, aby chodilo víc lidí, posunulo se to do období, kdy je víc pěkně, a hlavně to pomůže z toho pragmatického hlediska českým klubům v boji o evropské poháry,“ vysvětluje.

Vyřazovací boje o postup do základních skupin, které slibují lukrativní příjmy, začínají právě v červenci. A vina za neúspěchy Mladé Boleslavi a Sparty v posledních letech s papírově slabšími soupeři se často svalovala na nerozehranost z letní přestávky. „Ale uvidíme, jestli to těm klubům doopravdy pomůže, nebo jsou unavené z přípravy,“ glosuje Martin. Nepříjemné duely čekají Jablonec a Boleslav s velkou pravděpodobností se soky z nepříliš atraktivní Makedonie a výrazně vzdáleného Kazachstánu.

Tribuna: Oblíbená fotbalová džungle Fortuna liga se vrací. Proč ji sledovat?

Český trenér Pavel Vrba

Kolotoč domácí fotbalové džungle se znovu roztáčí. Nejvyšší domácí soutěž v letošní sezoně zkouší několik novinek, mimo jiné pomoc videa či nadstavbovou část. I o nich si přišel do Tribuny povídat fotbalový novinář Pavel Hartman. Podle předního experta deníku Sport je ale ve fotbale, stejně tak jako v životě, nejdůležitější, aby se člověk neuzavíral ve své vlastní bublině.

Na příjmech z evropských pohárů je ale ekonomicky závislá Viktoria Plzeň, která navzdory provinčnímu charakteru posledních sedm let pravidelně bojuje s fotbalovou smetánkou ze zahraničí. „Ze zadluženého klubu se stala kometa Evropy,“ komentuje Vojta Ondráček začátek plzeňské fotbalové krasojízdy, který odstartovalo dosud nevysvětlené zmizení tehdejšího majitele. Současní vládci Plzně si zase stěžují, že největší překážkou jsou uměle vyšroubované ceny za hráče kvůli útratám pražských es.

Největší transferovou bombou byl přestup rumunského záložníka Nicolaeho Stancia ze saúdskoarabského klubu Al Ahlí. Kontroverze nevyvolává ani tak utracená částka přesahující sto milionů českých korun, ale spíš jeho předchozí angažmá v konkurenční Spartě. Zcela jiné problémy s hráčským kádrem ovšem řeší téměř každý druhý klub v lize, kterým kvůli velice omezeným finančním možnostem hrozí spíše než evropské poháry poslední místo v tabulce. „Polovina ligy svede litý boj v podstatě o přežití,“ glosuje rozevírající se nůžky v českém fotbale Ondráček.

Proč by se měl český sportovní divák těšit na novou sezonu fotbalové ligy? Jak poznamená rivalitu pražských es přestupová bomba letní přestávky? A kvůli čemu na sebe útočí fotbalové mistryně světa z USA se svým prezidentem Donaldem Trumpem? Hlavně fotbal a problémy, které přináší, rozebírá nový díl pořadu Tribuna.

autoři: Vojtěch Ondráček , Martin Vait , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.