O čem sní městští kovbojové? Frankie & The Deadbeats vydávají debutovou desku The Shining

22. září 2021

Country hudba je zcela svébytný styl, který má zároveň tisíce podob. Jejímu kouzlu propadl před pár lety i Frankie, který se do té doby pohyboval výhradně na domácí hardcore/punk scéně. A možná trochu paradoxně právě díky ní začal objevovat i kouzlo písničkářů s akustickou kytarou, protože mnoho punkových muzikantů v té době založilo své sólové projekty. 

Jejich poslechem se Frankie stále více dostával k původním písničkářským kořenům a tím pádem i ke country. Jeho touha začít s vlastní sólo kariérou záhy přerostla v nutkání založit country kapelu. A tak vznikli Frankie and The Deadbeats.

„Moje kořeny jsou v tzv. české country, můj táta totiž hrál s kapelou Fešáci a strejda s Michalem Tučným,“ říká bubeník OG Martini hned na úvod s tím, že ne všichni členové kapely jsou ukotveni čistě v punkové scéně.

To se ostatně týká i Millera Harrisona, který doplnil sestavu krátce po nahrání debutové desky, na niž byl původně přizván pouze jako host. Jeho hra na pedal steel kytaru ale kluky natolik uchvátila, že mu okamžitě nabídli, jestli s nimi nechce hrát. Atmosféra a nálada Frankie and The Deadbeats tak dostaly ještě trochu více klasického country nádechu, zároveň se ale v mnoha ohledech této škatulce stále vymyká.

Tento fakt se naplno ukázal například ve chvíli, kdy se kapela snažila poněkud diverzně proniknout do talentové hitparády klasického domácího country rádia nebo při setkání se zvukaři na lokálních akcích.

Jak dále podotýká Frankie: obsahová stránka nepostrádá kritickou reflexi společnosti, a byť se rozhodně nedá o Frankie and The Deadbeats mluvit jako o politické kapele, s politikou ve své hudbě a celkovém nastavení pracují. To se projevuje i ve spolupráci s Vladimírem Turnerem, který stojí za povedeným klipem k písni Cowboys and Dreamers. 

S kým hrál v kapele OG Martini? Co se Frankiemu nelíbí na Posázavské stezce? A jaké to je, vykročit mimo bublinu punkové scény? Pusťte si celý díl!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.