Odolnost je to nejlepší, co svým dětem můžeme předat, zvládat nesnáze je největší životní umění

29. prosinec 2021

„Anglická slovíčka se dítě v průběhu života doučí. To, jak zvládá nesnáze, se kterými se během života bude muset potýkat, je mnohem důležitější,“ říká psycholožka Pavla Koucká, autorka nové knihy Odolné dítě.

Podle Pavly Koucké je ideální, když může dítě odolné chování pozorovat a učit se od svých rodičů. „Ale i když sami odolní nejsme, můžeme být pořád dost silní na to, že svoje slabosti přiznáme a třeba vysvětlíme dítěti, že se nám nějaká situace nedaří tak, jak bychom chtěli, a že věříme, že ono to dokáže na našem místě zvládnout líp,“ dává příklad psycholožka.

Máte panickou hrůzu z únosu? Že se dítě utopí? Že ho pokouše pes? „Na nebezpečí, která život přináší, je dobré upozornit, ale nezatěžujme děti našimi vlastními úzkostmi. Jsou pak vyděšené a sama situace se pak stane traumatem, i když třeba nikdy nenastane. A pro vystrašené dítě je život mnohem těžší,“ upozorňuje Koucká.

„Strach by měl být dobrým sluhou. Máme ho proto, abychom dokázali rizika smysluplně mírnit a dítě posilovat, ne se jím nechat paralyzovat.“

Co nejhoršího se může stát? „Nacvičujme s dítětem, co udělat, když se ztratí, nebo když ho cizí člověk někam láká,“ doporučuje psycholožka. Co je podle ní nejčastějším traumatem dnešních dětí? Uslyšíte v Houpačkách, které můžete nově sledovat i na Instagramu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka