Orfeus v rapovém podsvětí. Hiphopové i popové mýty boří JID, TWICE, Miya Folick nebo Annabelle

31. srpen 2022
Topinky

Albem týdne je tentokrát jednoznačně novinka The Forever Story talentovaného atlantského rappera jménem JID, jehož fenomenální flow a senzační beaty už tu s námi budou navždy. Miya Folick k tomu přidá pár pozorování z časů permanentních kocovin, zatímco domácí star Annabelle vymýtá pocity frustrace a strachu. Easy!

JID - Raydar

Credits: Destin Route, Asheton Hogan, Gary Fountaine, Jalal Nuriddin, James Icart, Jesse Gumer, John Welch, Markus Randle
Label: Dreamville / Interscope
Album: The Forever Story

Atlantský rapper JID si po letech v undergroundu konečně po třicítce užívá velkých úspěchů. Společná skladba s Imagine Dragons nazvaná Enemy ho nedávno poprvé dostala do Top 5 amerického žebříčku a aktuálně vydané třetí studiové album The Forever Story právem sklízí skvělé recenze, k nimž se určitě přidají i vysoké prodeje. JID je součástí kolektivu Spillage Village, poslední roky se ale víc objevuje po boku kolegů z labelu Dreamville, který patří J. Coleovi. Díky nim se rapper často srovnávaný s Kendrickem Lamarem loni ucházel o dvě Grammy. Na desce The Forever Story hostují Lil Wayne, Lil Durk nebo Ari Lennox, úctyhodný je ale i seznam producentů, mezi nimiž jsou Kaytranada, James Blake nebo Thundercat. Po hymně Surround Sound si do playlistu nasazujeme skladbu Raydar, kterou produkoval Childish Major.

Miya Folick - Bad Thing

Credits: Miya Folick, Andrew Wells, Mitski Miyawaki, Gabe Wax
Label: Nettwerk
Album: Bad Thing single

Losangeleská písničkářka japonského původu Miya Folick  nás nadchla už svým zralým debutem Premonitions, na který se teď chystá navázat novým EPčkem s názvem 2007. Po několika ochutnávkách z minialba, které bude pojednávat o jejím zápasu s dospělostí a s pocitem, že své mládí už nechává definitivně za sebou, přichází Miya s popovějším synťákovým singlem Bad Thing. Folick ho napsala spolu s kolegyní Mitski a producentem Adrewem Wellsem a doprovází ho i video Ruby Casper natočené výhradně na iPhone. „V den, kdy jsem napsala tenhle song, jsem se po pár hodinách úmorného spánku probudila s prvotřídní kocovinou. Nejsem typ člověka, který by něco takového dokázal skrýt, a tak jsem radši s Mitski a Andrewem dala do kupy píseň o uvíznutí v cyklu určitého typu chování. Není to ale bezútěšné, vždycky je v tom naděje, že se z toho koloběhu nakonec dostanu,“ dodává ke vzniku emocionálně přímočarého singlu sama Miya.

TWICE - Talk That Talk

Credits: Im Na-yeon, Yoo Jeong-yeon, Momo Hirai, Sana Minatozaki, Park Ji-hyo, Mina Sharon Myoi, Kim Da-hyun, Son Chae-young, Chou Tzu-yu
Label: JYP Entertainment
Album: Between 1&2

Jihokorejská hitová armáda TWICE se nezastavuje. Po úspěšném loňském albu Formula Of Love: O+T=<3 přichází na konci léta se svým jedenáctým EP, které se jmenuje Between 1&2. Pilotní singl Talk That Talk míchá korejštinu a angličtinu a přiznaně se ohlíží po teenagerském popu z přelomu tisíciletí. S retro estetikou pracuje i sci-fi videoklip, ve kterém se devítka zpěvaček mění ve špionky. Talk That Talk je nicméně o tom „jak donutit druhou osobu, aby řekla všechno, co má na srdci“. Píseň pro TWICE napsal korejský producent Collapsedone, který už s nimi předtím pracoval na hitech Knock Knock a Candy Pop.

Jess Spink - Easy

Credits: Jess Spink, Carys Selvey, Justin Tailor
Label: self-released
Album: Easy single

Jess Spink přichází po loňském EP Where It Goes from Here s novým singlem Easy. Na ploše skoro tří minut se mladá britská hudebnice svěřuje posluchačům s pocity z loňského roku, kdy si nejvíce přála zůstat ve fázi vztahu na počátku, kdy je všechno ještě jednoduché a nic se nekomplikuje. „Doufám, že vás poslech učiní šťastným, vše se stane jednodušším a zavzpomínáte na všechny vaše blízké, které milujete, “ řekla followerům na své facebookové stránce. Tam také skladbu detailně rozebírá a ukazuje různé fáze vývoje naléhavé hitovky, kterou napsala a zprodukovala společně s Carys Selvey (Charlotte OC) a Justinem Tailorem (Rina Sawayama). Podmanivá kombinace skočných bicích, zasněných syntezátorů a kytarových licků míří přímo do naší rotace.

Annabelle - SnOWfLAkE

Credits: Anna Žitniková, Leon Wolf, Muriel Sophie Beck
Label: Universal
Album: KIDNAP ME PLS

Tuzemská zpěvačka Annabelle, kterou můžete kromě našeho playlistu znát i z Velkých čísel – hudebního pořadu Radia Wave, je mimo jiné certifikovaným Objevem roku letošních Cen Anděl. Debutovým EPčkem KINDAP ME PLS navazuje na úspěchy singlů jako Toothbrush, Charm nebo Runnin’ Out Of F* Time, který na šestistopé kolekci najdeme. „Je to můj první větší projekt a jsem na něj strašně pyšná. Když jsem poslouchala všechny songy a dávala si dohromady, jak se vlastně cítím a která emoce to EP spojuje, byl to takový pocit tíhy, frustrace a strachu, na který jsem nebyla připravena. Došlo mi, že mě občas napadá, jestli by nebylo lehčí, kdyby mě prostě někdo někam odnesl nebo unesl,“ říká s nadsázkou Annabelle k EP, které začala psát počátkem letoška, kdy se na čas přestěhovala do Berlína. S tamními songwritery a producenty vznikl i ústřední pop-rockový singl SnOWfLAkE, který putuje do naší rotace. Zbytek releasu, na kterém najdeme třeba i rapový track KIDNAP ME nebo anti-hate hymnu LeMON ZeST, producentsky zaštítil Ondřej Fiedler aka fiedlerski.

The Beaches - Orpheus

Credits: Jordan Miller, Kylie Miller, Leandra Earl, Eliza Enman-McDaniel, Garret Lee
Label: self-released
Album: Orpheus single

Kanadská rocková čtveřice The Beaches se po skladbách Let’s Go a Grow Up Tomorrow hlásí se svým třetím letošním singlem, který nám odkrývá jejich zasněnější tvář. Skladba Orpheus je dynamickou směsí mytologie a reality, nostalgickou indie-popovou ódou, v níž pulzující rytmickou sekci doplňují náladové, jemně éterické syntezátory. „Vždycky jsem se zajímala o řecké mýty. Jednou z mých nejoblíbenějších je legenda o Orfeovi – příběh o umělci, který je tak zamilovaný do své zesnulé ženy, že se ji snaží přivést zpět k životu, aby ji znovu ztratil. V příběhu je toho hodně, co se mnou rezonuje, zvláště když přemýšlím o minulých láskách. Je lákavé postavit konkrétní lidi na piedestal, ale když se stále ohlížíte zpět, nikdy se nepodíváte doopravdy dopředu a neuvidíte, jaké krásné věci vás mohou čekat,“ dodává ke svým inspiracím zpěvačka kapely Jordan Miller.

Zažije Filip úspěch alespoň po padesátce? Je Aleš často srovnáván s Kendrickem Lamarem? A kam by Filip chtěl, aby ho Aleš unesl? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.