Papež František, americké volby, pandemie. Religionistická bilance roku 2021 se Zdeňkem Vojtíškem

10. leden 2022

Jaký byl loňský rok pro věřící, hledající, nevěřící i nehledající? Jak se náboženství odráželo ve společnosti a jakým způsobem se společenské změny promítly do prožívání víry? Stala se nějaká nepravost? A byl nějaký důvod k nadšení? Rok 2021 jsme v Hergot! rekapitulovali s religionistou Zdeňkem Vojtíškem.

Svět si neodpočinul ani v uplynulém roce. V náboženské, duchovní i spirituální sféře se událo mnohé. Vojtíšek připomněl například návštěvu papeže Františka na Slovensku: „Ocenil jsem, že papež navštívil romské ghetto nebo že jasně podpořil péči o chudé.“

Nemenší emoce vzbudilo papežovo pozvání emeritního arcibiskupa Róberta Bezáka na setkání s biskupy. Bezák byl v roce 2012 odvolán katolickou církví – údajně za to, že poukázal na finanční machinace svého předchůdce. Vojtíšek podotýká, že kolem případu dodnes trvá spousta dohadů.

Tím však výčet důležitých událostí nekončí. Jak se projevilo náboženství v amerických prezidentských volbách? Změnilo se něco během dvou covidových let v postojích náboženských autorit? Posílila pandemie víru nebo ji naopak oslabila? A jaká byla situace náboženských menšin ve světě? Poslechněte si nový Hergot!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.