Parabible #30: Pavlovy a Murphyho zákony

30. prosinec 2019

Druhý parabiblický bonus je aktualizací pasáže ze žánru epištol, z listu Římanům ze 7. kapitoly. Nejde tentokrát o příběh, ale spíše o úvahu. Přesněji o nejdepresivnější teologickou úvahu apoštola Pavla, kterému je připsáno autorství významné části Nového zákona.

Úvaha nad limity lidských snah o dobro a nad neustálým koloběhem chyb a zklamání je v originále prošpikována lamentacemi a nihilistickými výkřiky. Nezůstane ovšem jen u skeptického konstatování, že i na duchovní rovině platí něco jako zákon schválnosti. Jaké má apoštol Pavel řešení a jak ho aktualizuje druhý apendix z Parabible?

Poslechněte si druhý bonus z Parabible v podání Alexandra Fleka s úvodem Petra Wagnera.

Podcastová série Radia Wave Parabible vzniká ve spolupráci s novým audioportálem Českého rozhlasu mujRozhlas.cz. Jednotlivé díly Parabible najdete postupně od 1. prosince každý den na stránce wave.cz/parabible a na mujRozhlas.cz. K odběru podcastu se můžete přihlásit na wave.cz/podcasty. Více informací o knize Parabible najdete na www.parabible.cz.

autoři: Alexandr Flek , Petr Wagner
Spustit audio

Související

  • Parabible #29: David a Goliáš

    První parabiblický bonus nás vede zpátky do Starého zákona, konkrétně na počátek doby královské, jak je popsána v 1. knize Samuelově. Nejde o nic jiného než o legendární...

  • Parabible #28: Nebeský vítr

    Závěrečným textem hlavního celku Parabible není konec některého z evangelií, ale úvod knihy Skutků apoštolských, která mapuje historii první církve. Dává to smysl.

  • Parabible #27: Žít, jako se žije v nebi

    Finále dobré zprávy ve 28. kapitole Matouše je vlastně zopakování Ježíšova programu učedníkům, aby nezapomněli, o jaký odkaz se mají ve svém společenství starat.