Peníze a vztah? Buďte maximálně otevření, radí terapeut Daniel Baumruk

20. říjen 2022
Finančák

Finance jsou jedním z nejčastějších zdrojů konfliktů mezi partnery. Často bohužel stojí i za rozpady vztahů. Jak se konfliktů týkajících se peněz vyvarovat?

Do nového Finančáku si Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec pozvali terapeuta Daniela Baumruka. Ten na hádky kvůli penězům pohlíží dvěma způsoby. „Finance odrážejí naše vnitřní hodnoty. O tom, za co rádi utrácíme, je dobré mluvit s partnerem, abychom byli společně naladěni, jinak zde může být prostor pro konflikty. Častější ale je, že finance jsou až důsledkem toho, když jsou ve vztahu výčitky, nepohoda a nedořešené konflikty. Když ale chceme něco vyčítat, peníze se stávají snadným terčem,” říká odborník, který se zabývá individuální i párovou terapií.

Daniel Baumruk doporučuje mít dva oddělené účty a jeden společný. Vlastní účet nám dovolí uchovat si svou vlastní svobodu, na společném účtu si zase můžeme s partnerem či partnerkou vytvářet finanční rezervu, kterou využijeme na nákup dovolené nebo třeba v případě, když se pokazí pračka.

Za základní princip pak terapeut považuje upřímnost a otevřenost. „V provozních věcech platí, že čím více tabu, tím méně upřímnosti,” tvrdí.

Pokud se partneři hádají o penězích, v jakém případě jít za terapeutem, a kdy za finančním poradcem? A co když má jeden z partnerů dluhy či exekuce? Poslechněte si nový Finančák s terapeutem Danielem Baumrukem.

autoři: Iva Hadj Moussa , Richard Vrdlovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.