Po covidu začínáme znova od nuly, shrnují smutnou realitu polští synthpopeři Wczasy

17. květen 2024

Poznaňské duo Wczasy hraje svérázný synth pop odkazující k estetice stylu osmdesátkových cold wave kapel. Místy depresivní, existenciální texty kombinují Jakub a Bartek s ironií a nadhledem, nejnověji na lednovém EPčku s názvem Program. „Je to takový náš manifest,“ shodují se oba co se týče textů. Před vystoupením na bratislavském festivalu Sharpe zahráli v našem studiu ve trojici s bubeníkem Tomkem a vedle dvou písní z nového EP zazněly i starší skladby z prvních dvou desek.

Název EPčka má mnoho významů. Samozřejmě odkazuje na program v televizi nebo rádiu, ale je v něm skrytý i filosofický podtext, vysvětluje Bartek, proč lednový release pojmenovali právě Program. Písně jsou o tom, co si myslíme o přátelství, dnešním světě, je to takový náš manifest. Také s tím souvisí i přebal, kde jsme vyfocení před green screenem v televizním studiu, který je takovou reminiscencí na falešnou realitu, kterou kolem nás vytváříme.

První album vydali Jakub a Bartek v roce 2018. Jak se za těch šest let Wczasy proměnili? Byli jsme mladí a naivní. Teď jsme staří a… pořád naivní, směje se Bartek, ale vzápětí zvážní a společně s Jakubem dodávají, že po více jak dvou stech odehraných koncertech se změnili hodně. Potkali jsme spoustu nových přátel, jako třeba Tomka, který se k nám následně připojil na bicí na aktuální turné. Setkání s lidmi nám mění náhledy na svět, život, práci, lásku, přátelství…“ Oba se taky shodují, že do fungování kapely hodně zasáhla i pandemie covidu. To změnilo celý hudební průmysl, teď se cítíme, jako kdybychom byli znova na začátku.

Jak vznikají texty kapely? Co formovalo hudební vkus Jakuba, Barteka a Tomka? A které polské projekty doporučují k objevení? Poslechněte si celý rozhovor i písně Chwila, Tyle słów, Dylatacja, Dzisiaj jeszcze tańczę a Matka, které Wczasy odehráli živě v našem studiu!

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.