Po čtyřicetileté prodlevě se český komiks emancipuje. Česká akademie komiksu předávala ceny Muriel

25. leden 2019

Superhrdinou večera věnovaného komiksu se stal scenárista a výtvarník Vojtěch Mašek. Z předávání cen Muriel za rok 2018 nemohl v hlavní kategorii odejít bez ceny, protože byl součástí každého nominovaného uskupení autorů. Nakonec se knihou roku stalo jeho autorské album Sestry Dietlovy, o kterých se mluvilo jako o mixu Twin Peaks a Nemocnice na kraji města. Už to naznačuje, že stereotypní vnímání komiksu jakožto obrázkového časopisu pro děti a mládež v současnosti neplatí.

„Já mám velkou radost, protože je z těch komiksů, který jsem dělal, nejosobnější. Není to tradičně dělanej komiks,“ hodnotí svou výhru za Sestry Dietlovy Mašek. A podobně o současném českém komiksu uvažuje i Pavel Mandys, iniciátor vzniku České akademie komiksu, která letos poprvé zorganizovala slavnostní večer předávání cen Muriel pod svou záštitou. Mandys si myslí, že český komiks svou produkcí nikdy nemůže dosáhnout na pozice velmocí, jako jsou Spojené státy, Francie nebo Japonsko. Cestu naopak vidí ve vydávání ucelených knih s originálním autorským vkladem. „Myslím, že je logické, že tu nevznikají nějaké velké superhrdinské série, ale že se to dá přirovnat k náročnější literatuře, kde příběhy vychází ze života a jsou velmi fantaskní,“ dodává Mandys. A důkazem mu budiž kniha, která získala Muriel hlasováním celé Akademie, jíž je komiksový román Svatá Barbora.

Komiks Svatá Barbora o „kuřimské kauze“ ukazuje, že k šílenství máme blízko všichni

Z komiksu Svatá Barbora

Týrání dětí, dospělá žena vydávající se za malou Aničku a posléze i školáka Adama, sekta Hnutí Grálu... Zamotaná kuřimská kauza, která hýbala před více než deseti lety celým Českem, se teď vrací na stránkách komiksu Svatá Barbora od tria Marek Šindelka, Vojtěch Mašek a Marek Pokorný.

Předlohou pro detailní kresbu Marka Pokorného, scénář prozaika Marka Šindelky a už zmiňovaného Vojtěcha Maška je po celé republice známý případ týrání dvou chlapců v kuřimské kauze. Svatá Barbora zpracovává kauzu ze široka a detailně, čímž ukazuje, proč má komiks své podstatné místo na současné kulturní scéně. Mnoho autorů komiksových scénářů zpracovává náměty, které mají třeba i filmový potenciál, je ale levnější a méně náročné vytvořit právě komiksovou variantu příběhu. „Česko je malý komiksový trh, ale tento rok byl poměrně úrodný. Vlastně se dá hodnotit jako velmi výjimečný. Potvrzuje emancipaci českého komiksu, která v komiksových velmocích proběhla už dávno. Mám pocit, že rok 2018 to potvrdil i tady v Česku, samozřejmě i kvůli té čtyřicetileté komunistické prodlevě, kdy komiks nebyl nic vítaného,“ potvrzuje tezi o dobré kondici českého komiksu i publicistka Kateřina Čopjaková, která byla součástí pětičlenné poroty cen Muriel. Kompletní seznam oceněných v celkem devíti kategoriích si můžete prohlédnout zde.

V jakém stavu je současný český komiks? Proč vznikla Akademie českého komiksu? Kdo byl nejúspěšnější při oceňování za nejlepší komiksové počiny roku 2018? Pusťte si celou reportáž.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.