Po psychické stránce jsme se nikdy neměli hůř, říká psycholog Milan Studnička

31. leden 2020
Rozhovor VR a MM

„Lidé jsou sociální tvorové. Máme žít ve skupinách, které si věří a které si rozumí. Dnes žijeme odděleně jako jednotky. Člověk spočítá přátelé na prstech jedné ruky. Nemáme se o koho opřít, komu se svěřit. Rodiny jsou rozhádané. Dřív bylo lidské bytí daleko silnější než dnes. Je to daň za tu dobu. Nejvíc to odnáší děti,“ říká v Rozhovoru Martina Minhy bývalý vrcholový sportovec a dnes psycholog a lektor Milan Studnička.

Psycholog Milan Studnička si podle svých slov našel účinnou metodu, jak pomáhat rodičům při výchově jejich dětí. Rodiny sám navštěvuje v jejich domácím prostředí a hodnotí, co je ve výchově špatně. Na Radiu Wave vysvětloval, proč má pocit, že jsou dnes role rodičů v nerovnováze. „Maminka na mateřské je s dětmi často mnoho hodin sama. Tatínek je v práci. Když malý chlapeček začne skotačit, musí maminka převzít roli táty. Nastavit hranice, křičet, zakazovat. A to je přesně to, co obzvlášť chlapečci od maminky nesnesou. Tátu snesou daleko líp. Muži chybí ve výchovné roli, nepomáhají svým ženám a ty pak často nemají jiný nástroj než zakřičet. A to je špatně.“ 

Milan Studnička je bývalý vrcholový sportovec a dnes psycholog a kvalifikovaný lektor vzdělávání dospělých, který se zaměřuje na výchovu dětí. Přednáší mimo jiné pro Český olympijský výbor a vzdělává trenéry v přístupu k malým svěřencům. Roku 2002 sám reprezentoval Českou republiku na zimních olympijských hrách v jízdě na bobech. Od roku 2005 se věnuje koučování a vzdělávání, od roku 2014 také poradenské praxi. Je zakladatelem projektu Dovychovat a v roce 2019 vydal společně s Tomášem Rychnovským knihu Každá bolest má svou příčinu.

Často v rozhovorech zmiňujete, že jako velký celospolečenský problém vnímáte určité odmítání zodpovědnosti. Jak to myslíte?

U svých klientek se mnohdy setkávám s tím, že jsou nešťastné, protože chlapi odmítají přijmout zodpovědnost. Oni by s ženami randili, ale aby se postarali o rodinu, to už ne. Často se snaží oddalovat to, že budou mít děti a zodpovědnost. Cestují po světě a baví se místo toho, aby si uvědomili, že čas plyne a možná přišla chvíle založit rodinu. Věnovat se dětem a dávat jim svou energii, kterou mladý člověk má. Protože když máte dítě ve čtyřiceti, tak té energie už není tolik jako ve dvaceti nebo v pětadvaceti.

Proč šel Milan Studnička studovat psychologii? Jak přesně probíhá „terapie v rodinách“? V čem podle psychologa Studničky dělají rodiče ve výchově největší chybu? Jaký přístup volí bývalý vrcholový sportovec ke svému synovi? Jak by měli trenéři a vedoucí sportovních oddílů zdravě motivovat děti? Jaké psychologické směry Milana Studničku ovlivnily a jaké přístupy sám v terapiích používá? Dozvíte se v Rozhovoru Martina Minhy.

 

autor: Martin Minha
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.