Po stopách masakru ve skalním bludišti na Ostaši

19. listopad 2020

Stolová hora Ostaš ukrývá příběh, který dal Bludičkám pěkně zabrat. Na počátku se jevil jako docela nudná, běžná pověst, ale čím víc se mu snažily Jana Římanová a Hanka Veljačiková přijít na kloub, tím víc se příběh zamotával a komplikoval, jak do něj v průběhu staletí vstupovali rozliční aktéři s různými zájmy.

Nad osadou Ostaš stávala do nedávna památná lípa, které se přezdívalo Husitská. Vázala se k ní pověst, podle které na ní byly dosud vidět šrámy, památky na to, jak na ni za husitských válek katolická vojska za vlasy přibíjela protestantské ženy z blízkého města Police nad Metují.

Jenže když Bludičky pátraly dál, narazily i na úplně opačnou verzi pověsti – že na lípu přibíjeli husiti katolíky. Postupně se dopracovaly k tomu, že obě verze staví na stejných historických pramenech, obsahujících poměrně detailní popisy mučení, ke kterému mělo na Ostaši dojít. Začalo je tedy zajímat, proč má pověst dvě naprosto protichůdné verze a co se nejspíš ve skalním bludišti stalo doopravdy.

Co se stalo s lípou a proč už pod Ostaší nestojí? Kdo měl zájem na přepsání historie na pravý opak a proč? Proč musel být kostelík pod Ostaší zrušen? Kdo zpopularizoval pověst ve 20. století a jaké tím pravděpodobně sledoval zájmy? Co o masakru na Ostaši říkají historické kroniky?

autoři: Jana Římanová , Hanka Veljačiková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.