Po sýru se dobře spinká a muž chtěl platit lichotkami. To jsou nej zprávy uplynulého týdne

3. únor 2023

Zuzana Fuksová a Ivana Veselková v aktuálním díle podcastu Mikrovlnky vybírají ten nejlahodnější mandle ze zpravodajského pytlíčku. Jako obvykle se zaměřily na těžko pochopitelné zprávy jak ze světa, tak z regionů.

Ivanu jako milovnici odpočinku a proteinů zaujala zpráva o tom, že americká výzkumná společnost Sleep Junkie hledá lidi, kteří budou po dobu tří měsíců jíst sýr před spaním. Chce zjistit, jaký má jeho konzumace vliv na spánek. Účastníci studie, takzvaní „dairy dreamers“ neboli mléční snílci, budou vedle zásoby sýrů odměněni také částkou 1000 dolarů. Několik dřívějších studií prokázalo, že mléčné výrobky, jako je sýr, mohou lidem skutečně pomoct usnout.

Zuzanu, která se bojí nemocí jako čert kříže, povzbudila informace o tom, že podle nového výzkumu dokáží mravenci v moči vycítit rakovinné buňky. Hmyz by podle vědců mohl posloužit k levnějšímu způsobu diagnostiky onemocnění u pacientů.

Nesměla chybět nějaká ta soudnička z Brna: z tamní restaurace vyhnali šedivého mudrce, který chtěl za piva platit jízdenkou a lichotkami.

Je mezi brněnským šetřílkem, přičinlivými mravenci a goudou místo uspávadla nějaká tajnosnubná souvislost? Vůbec ne, míní Zuzana s Ivanou, ale komu to vadí? Zahoďte ambice pochopit svět a radši si poslechněte všechny novinky ze známého vesmíru v novém díle Mikrovlnek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka