Pojídač hříchů, lovec kněží a ti druzí. Etnolog Jan Pohunek o bizarních povoláních

30. leden 2022

Nová kniha etnologa Jana Pohunka Bizarní a zaniklá povolání se zabývá podivnými profesemi napříč historií. Najdeme v ní povolání zcela světská, ale i taková, která souvisejí s náboženstvím. Právě na výdělečné činnosti „s přesahem“ se zaměřil aktuální díl pořadu Hergot! Během rozhovoru moderátoři Petr Wagner a Dominik Čejka zjistili, že tato z dnešního pohledu často úsměvná povolání měla i svůj temný rozměr.

„Pojídání hříchů byla výrazná tradice v protestantském prostředí na Britských ostrovech. Částečně se přelévala na východní pobřeží Spojených států,“ vymezuje místně působení pojídačů Pohunek.

Jan Pohunek se svou knihou Bizarní a zaniklá povolání

„Pojídač hříchů navštěvoval domácnosti, ve kterých někdo zemřel. Za drobný poplatek nebo misku polévky a chleba sliboval, že na sebe vezme hříchy zemřelého,“ přibližuje náplň práce této neobvyklé profese autor knihy. „Byla to forma povolání pro sociálně nejslabší,“ dodává.

Chcete se dozvědět, jakou mohlo mít pojídání hříchů funkci? Co obnášelo povolání lovce kněží? A co vykonával pohřební klaun, zloděj ostatků nebo člověk s tajemně znějícím povoláním paramentář? Pusťte si záznam rozhovoru!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.