Pop zamilovaný sám do sebe. Proč je sebeláska pro současné hudebníky takové téma?

31. srpen 2022

Zdá se vám, jako by z hudby vymizel tradiční love song, že namísto zlomeného srdce a romantického bolu z písňových textů slýcháme spíš opěvování sama sebe? Všímáte si správně, sebeláska je důležitým tématem současné pop music.

Charli XCX na poslední desce Crash mluví třeba o tom, že je roztomilá a výjimečná. Muži, který ji nechce, vysvětluje, že promeškal životní šanci. Lizzo na novince Special zase – jak už název napovídá – sobě i svým posluchačům připomíná, že jsou speciální. Pozici sebelásky jako nejdůležitějšího popového tématu současnosti zabetonovala Beyoncé s deskou Renaissance, která se z afirmačních textů, tedy z takových, které mají posluchače utvrzovat v tom, že jsou skvělí a zaslouží si lásku, skládá v podstatě celá.

Čtěte také

Jakkoliv se to může zdát na první pohled nepravděpodobné, i s tématem sebelásky pokračují popové hvězdy ve své protestní krasojízdě.  Pop se v průběhu minulé dekády hodně zpolitizoval, k boji za společenskou rovnost se přihlásily i hvězdy jako Drake nebo Taylor Swift, které své postoje dlouho nechtěly probírat veřejně. Populární hudbu definitivně prostoupila identitární témata a stala se médiem pro odhalování strukturálních problémů, které působí třeba rasismus nebo sexismus.

I téma sebelásky má v pojetí současných hudebnic a hudebníků nést radikální protestní poselství. Snaží se totiž vysvětlit, že ti, kdo se nás snaží připravit o práva, nás chtějí přimět, abychom se nenáviděli – ať už za barvu pleti, za to koho milujeme, nebo za to, jaké máme tělo.

Může mít všudypřítomná diskuze o sebelásce negativní dopady na psychiku? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.