Vyšel stud z módy? Popový svět vnímá guilty pleasure jako politické téma

11. květen 2022

„Hrozně cheesy song, ale je to fakt pecka!“ říká osmnáctiletá hudebnice Terra, když slyší písničku Euphoria, se kterou v roce 2012 soutěžila švédská zpěvačka Loreen na Eurovizi. Cítí se mladí lidé provinile, když se jim líbí chytlavé a masově oblíbené hity? Zažívají takzvané hudební guilty pleasure? Nosí se to vlastně ještě na hudební scéně?

„Já osobně si nemyslím, že by se měl kdokoliv stydět za cokoliv, jdu si za tím, co se mi líbí,“ říká mladá hudebnice. Podobně přemýšlí třeba i globální hvězdy, které postupně opouští experimenty a čím dál více kladou důraz na svůj vlastní požitek z tvorby hudby.

Terra

Takový postup zvolil třeba James Blake na poslední desce Friends that Break Your Heart, která zní asi nejtradičněji ze všech alb v jeho kariéře. Charli XCX zase prohlásila, že experimenty dnes vyžaduje hudební průmysl od každého umělce, a tak se rozhodla na truc začít dělat zcela typizovaný pop. Lorde se při rozhovorech k poslední desce Solar Power zase vyznávala z lásky k hitovkám Robbieho Williamse z nultých let. Proč se lidé vlastně za svůj vkus někdy stydí?

„To, že vám něco působí pocit guilty pleasure, znamená, že jste překročili nějaké společensky vytvořené hranice. Pokud chceme přemýšlet nad tím, jak se vztah lidí k jejich guilty pleasures mění, musíme přemýšlet nad tím, jak se tyto hranice vytváří,“ říká k tématu etnomuzikolog David Verbuč z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy.

„Potěšení z nízkých kulturních statků je hrozně důležité, musíme přemýšlet nad tím, kdo si potěšení může dovolit a pro koho je,“ dodává antropoložka a spoluautorka podcastu Rozpustilý*í Eliška Plíhalová.

Zažila Terra výsměch za svůj vkus? A jak s guilty pleasures pracuje hyperpop? Poslechněte si celý příspěvek Anety Martínkové.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka